Grickaju vas s razlogom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 22/10/2021

Grickaju vas s razlogom

Suprotno uvreženom mišljenju, grickanje mačića nema nikakve veze sa agresijom, već pre sa načinom na koji oni komuniciraju sa svetom – mačići uče o svom novom okruženju, istražuju okolinu i vežbaju svoje instinktivne veštine lova

Piše: petmagazine

Prvi razlog zašto neki mačići mogu ujesti ima veze sa nicanjem zuba. Izbijanje zuba odnosi se na proces razvoja i rasta trajnih zuba. Mačići su i bez zuba i ubrzo nakon toga počinju razvijati “mlečne zube“ koji kasnije ustupaju mesto jačim zubima odraslih. Pri rođenju samo je desni vidljiva u ustima, i to im omogućava da doje bez nanošenja povrede majci.

Prva faza nicanja zuba se javlja kada mačji mlečni zubi počnu da se razvijaju. Drugi se javlja kada mlečni zubi ispadnu i mače dobije zrele zube. Mlečni zubi počinju već od 2 nedelje a najkasnije sa 6 nedelja starosti. Za to vreme, njihovi mlečni zubi počinju da probijaju desni. Ovo se naziva “erupcija“.

Ovi procesi mogu izazvati bol i nelagodu, a mnogi mačići će hteti da grickaju sve što im se nađe u blizini, uključujući i vašu ruku, dok se njihovi odrasli zubi počinju razvijati. Druga faza nicanja zuba počinje kada odrasli zubi počnu da ulaze, gurajući mlečne zube. Ova faza nicanja zuba počinje oko 8 nedelje starosti, a većina rasa pokazuje stalne zube u dobi od 6 do 7 meseci.

Drugi razlog zašto mačići grizu je povezan sa učenjem instinktivnih predatorskih aktivnosti. Mačići se često igraju i uvežbavaju svoje veštine u lovu tako što napadaju vašu ruku ili neki kabl u domu.

Zašto grizu kada se igraju?

Mačkama se može činiti kontra-intuitivnim da se žele igrati tako grubo, ali to je zapravo još jedan znatiželjan mačji instinkt. Doktor Nikolas Dodman, profesor i klinički biheviorist na Univerzitetu za veterinu Univerziteta Tufts, kaže: – Mačići su ljupki, ali kada imaju oko četiri meseca, obično se pojavi njihova “tamna strana“, koja uključuje “đavolsku agresiju“. Dodman kaže: – Koliko god napadi mogli biti uznemirujući, agresija na igru je normalan deo razvoja.

“Igračko“ ponašanje, uključujući agresiju, praksa je za buduću ulogu mačića kao odrasle osobe. To je praksa za eventualnu poteru i hvatanje plena, i nemojte to da shvatite kao njihovu želju da vas povredi. Vi ste u svemu tome samo njen saučesnik.

Dodman je otkrio da mačke imaju dva uobičajena oblika agresije u igri – prvi je “ponašanje u napadu i povlačenje“, a drugi je “predatorska igra“; odnosno lov, jurnjava.

Ako vam smeta njihova “igra“, evo par saveta koji će vam pomoći da zaustavite mače da vas grize:

Ponudite joj igračku koju može da grize. Odličan izbor su plišane igračke.

Pohvalite je kada ne koristi kandže ili zube.

Viknite na nju kada izbaci kandže ili počne da grize, i neka kazna bude zaustavljanje igre.

Neka vaša odeća bude nastavak vaše kože i ne dozvoljavajte mački da se igra sa njom

Druželjubive mačke razumeju “tajm aut“. Ukoliko mačka neće da prestane da grize ili grebe, zatvorite je u drugu prostoriju