Šta možemo da naučimo od njih? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka i čovek
Od petmagazine.rs - 27/10/2021

Šta možemo da naučimo od njih?

Jedna od najvažnijih lekcija je ona o ljubavi i razumevanju. Nikada nismo dovoljno svesni toga da nas životinje iz našeg okruženja veoma dobro razumeju ali da mi nismo svesni ili nismo dovoljno sposobni da razumemo njih. Ovo se pogotovu odnosi na kućne ljubimce koji su svakodnevno sa nama deleći naš životni prostor i sve ono što se oko nas događa. I u fizičkom i u psihološkom smislu.

Za magazin MAČKA piše dr vet. med. Vladimir Terzin

Što se tiče kućnih ljubimaca i odnosa sa njima, mačke su sigurno najzagonetnije životinje. Na prvi pogled može se pomisliti da su samodovoljne i samodopadljive i da im je njihov svet sasvim dovoljan, te da je čovek i njegovod dom prisutan samo u meri koliko je dovoljno da zadovolji njihove potrebe. Ali da li je to ipak tako i šta od mačaka možemo da naučimo?

Kod naših malih krznenih mačijih ljubimaca, pre svega, nema promene mišljenja. Kada reše da nešto urade, malo toga ih može sprečiti. Biće spremne na bilo kakvu vragoliju i lukavstvo samo da dođu do onoga što im je tom trenutku potrebno. Bilo da se radi o nekom slasnom zalogaju ili o rešenosti da se ulovi muva koja je ušla u kuću – od tog nauma ništa ih ne može odvratiti.

Mačija anatomija i gipkost su odavno legendarne. Mogu se popeti i naći na naizgled najnemogućijim mestima u stanu, ili u dvorištu, ili na ulici. Mačku ćete naći tamo gde je nejmanje očekujete i, naravno, u vreme kada je nikako ne očekujete. Njihova sposobnost da sa lakoćom prelete ili kao što neki vlasnici kažu – “prelebde“ sa mesta na mesto je iznenađujuća.

Zahvalnost i pažnja

Mačke takođe veoma dobro znaju ko ih hrani i ko brine o njima. Nemojte ni jednog trenutka pomisliti da one nisu toga svesne. Razumeju da od čoveka koji ih voli dolazi briga i pažnja. Takođe, one tu brigu i pažnju veoma dobro znaju da uzvrate pa će vlasnici ovih nenadmašnih lovaca često biti u prilici da na „poklon“ dobiju miša, krticu, pticu ili neku drugu životinjicu koju je mačka ulovila. One na taj način žele da izraze svoju zahvalanost ali i pokazuju želju da svoju poslasticu podele sa vama.

Pažnja i koncentracija su osobine koje nam često nedostaju. I zbog nedostatka pažnje ili koncentracije ćesto propuštamo bitne signale iz naše okoline. Na taj način gubimo važne informacije potrebne za donošenje ispravnih odluka. Kod mačaka ova osobina ne postoji. One su uvek “budne“ i spremne na adekvatnu reakciju u odnosu na događaje oko njih. Čak i kada je mačka opuštena ili nam se čini da spava, ona je u suštini budna i spremna na reakcju. I to veoma adekvatnu. Mačja dremljivost je u suštini samo način pritajivanja pri spremnosti za lov ili za odbranu. Mačku je nemoguće iznenaditi.

Da li se ikada iko zapitao zašto mačka radi to što radi. I na koji način možemo protumačiti njihovo iznenadno mjaukanje, ili trčanje uz stepenice, ili njihov iznenadni stav pripreme za napad. To je, jednostavno, odluka u trenutku bez razmišljanja šta će drugi misliti o tome. One reaguju impusivno ali proračunato u datoj situaciji. Njihova igra je takođe impulsivna i puna emotivne ekspresije. Moguće je da bi čovek bolje i lepše živeo kada bio sposoban da se na taj način prepusti emocijima i impulsima.

Upravo zbog ovih osobina mačke su sposobne da brzo uđu i izađu iz svake životne situacije. Pozotivne i negativne. Ta njihova sposobnost ukazuje na veoma dobru prilagođenost svetu u kome žive. One svakog trenutka uče iz svoje okoline i od svoje vrste šta je potrebno uraditi u određenom trenutku. Čovek skoro uvek uči na svojim greškama i mora da ih proživi sam da mogao da ih primeni kao iskustvo. Kod mačaka ovakav vid ponašanja ne postoji.

ZAKLJUČAK

I na kraju, šta možemo da naučimo od njih? Verovatno puno toga. Pre svega kako i na koji način da se ponašamo prema svojoj okolini i svojim bližnjima. Da uvek budemo spremni da se pobrinemo za onoga koga volimo i da bolje i sa više pažnje gledamo na svoju okolinu i na ljude koji čine naš život. I narvno – da verujemo svom instiktu.

Related Posts