Šta ako se vaša mačka PLAŠI DRUGIH KUĆNIH LJUBIMACA - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 28/11/2023

Šta ako se vaša mačka PLAŠI DRUGIH KUĆNIH LJUBIMACA

Prva stvar koju treba razmotriti je da li strah predstavlja promenu u uobičajenom ponašanju vaše mačke. Ako je tako, savet je da vašu mačku pregleda vaš veterinar, jer su mnoge promene ponašanja uzrokovane medicinskim problemima.

piše: Minja cat

Mačka se plaši drugih mačaka

Ako vaša plašljiva mačka nije odrasla s drugim mačkama, možda nije navikla na interakciju sa drugima iz svoje vrste i možda neće prepoznati prijateljsko ponašanje vaših drugih mačaka. Pored toga, kao i psi, mačke imaju hijerarhiju, iako je složenija. Mačka sa više samopouzdanja i smelija u vašem domaćinstvu možda šalje vašoj uplašenoj mački suptilnu poruku da joj se „kloni s puta“. Ova poruka se može preneti na primer gledanjem, blokiranjem određenih puteva u vašem domu. Vaša uplašena mačka shvatiće poruku i daće sve od sebe da izbegne sukob.

Zašto se mačke kriju

 

Mačka se plaši pasa

Mačke imaju dobar razlog da se plaše pasa, jer je većina pasa veća od mačaka. I, naravno, mnogi psi instinktivno jure objekte koji se brzo kreću i koji su manji od njih. Razumljivo, ovo može biti veoma zastrašujuće iskustvo za mačku; možda će naučiti da izbegava vašeg psa čak i nakon jednog negativnog iskustva.