Silvester: Neodoljivi luzer u smokingu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macak silvester
Od Nikola Nedeljković - 16/07/2018

Silvester: Neodoljivi luzer u smokingu

„Glumio” je u 103 crtana filma tokom zlatnog doba čuvene produkcijske kuće „Vorner braders”, a čak tri crtaća u kojima se pojavio dobila su Oskar.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Wikipedia

Kada generacije koje su odrastale sedamdesetih ili osamdesetih godina plaše današnje klince pričama o tome kako su oni, dok su bili deca, gledali samo jedan crtani dnevno, i to pre TV dnevnika, na listi junaka tih „jedinih pravih” crtaća obavezno je i – mačak Silvester.

Ovaj mačak, prepoznatljiv po svojim „smoking šarama” i kao zakleti neprijatelj simpatične ali nemilosrdne ptičice Tviti, prvi put se na platnu pojavio pre čak 77 godina i do danas je ostao jedan od najprepoznatljivijih mačaka s velikog i malog ekrana.

Silvester je ušao u istoriju filma 

Silvester je „glumio” u 103 crtana filma tokom zlatnog doba čuvene produkcijske kuće „Vorner braders”, a čak tri crtaća u kojima se pojavio dobila su Oskar.

Na listi 50 najboljih likova iz crtanih filmova čuvenog televizijskog magazina TV Guide zauzeo je 33. mesto, koje je podelio sa Tvitijem. Osim sa Tvitijem (koji je obeležio ove crtaće čuvenom rečenicom „Mislim da sam video cica-macu”) često je uparen sa Brzim Gonzalesom ili s malim i veoma napornim kengurom koji se u originalnoj verziji zove Hipeti Hoper.

Kako je Silvester dobio ime

Ime Silvester zapravo je igra rečima zasnovana na terminu Felis silvestris, što je latinski naziv za vrstu divlja mačka, iako je on, što je sasvim očigledno, tipičan predstavnik domaće mačke.

U prvim crtaćima pojavljivao se kao Tomas, ali su mu kasnije promenili ime, najverovatnije da bi izbegli tužbu studija MGM, koji je već imao „Toma i Džerija”.

Mačak koji šuška

Osim po crno-belom krznu, prepoznatljiv je i po karakterističnom šuškanju pri govoru. Njegov glas i način govora „izmislio” je glumac Mel Blank, koji je u jednom intervjuu objasnio da je reč o istom glasu koji je koristio i za Patka Daču, samo što je Dačin glas u postprodukciji dodatno ubrzavan.

Još jedna zajednička osobina Dače i Silvestera jeste sklonost prema logoreičnim ispadima, u kojima se Silvester obično bez kraja i konca žali na neku temu ili životnu nepravdu. Uprkos tome, pun je samopouzdanja i nikada ne odustaje.

Upornost mu nije pomogla da izbegne sudbinu večitog gubitnika, poput Kojota iz crtaća o Ptici Trkačici.

Silvester Mlađi

Među najzanimljivijim i najboljim Silvesterovim crtaćima jeste serijal priča u kojima on veoma neuspešno pokušava da svog sina, Silvestera Mlađeg, nauči kako da hvata miševe.

Nevolja u tome je što je „miš” na kog su se namerili zapravo beba kengura za koju oni misle da je džinovski miš. Propali pokušaji hvatanja „miša” završavaju se sa Silvesterom na ivici nervnog sloma i njegovim sinom duboko postiđenim.

Silvester na filmskom platnu

Naš omiljeni crno-beli mačak pojavljuje se u dugometražnom filmu „Ko je smestio Zeki Rodžeru”, kao i u „Svemirskom basketu”. U 21. veku Silvester se vraćao na male ekrane u nekoliko navrata, ali s daleko manje uspeha. Bio je deo postave serijala Baby Looney Toons u kojem se pojavljuju dobro poznati junaci „Vorner bradersa” (Duško, Dača, Tviti…) kao bebe. Takođe, „igrao” je i u serijalu New Looney Toons, koji se prikazivao tokom dve sezone od 2015, ali je početkom ove godine otkazan. Pojavio se i u devet video-igrica.

Mačak Silvester

Ime: Silvester

Alternativno ime: Tomas

Sin: Silvester Mlađi

Žena: Silvija

Tvorac: Fric Freleng

Prvo pojavljivanje: 20. 9. 1941. u crtaću Notes to You