Sedam najčudnijih sujeverja širom sveta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 23/10/2023

Sedam najčudnijih sujeverja širom sveta

Mačke kontrolišu vreme i donose kišu, potapaju brodove i odaju tajne. Ovo su samo neka od najneobičnijih praznoverja s macama u glavnoj ulozi.

piše: Magazin MAČKA

Nadaleko je poznato da crne mačke donose nesreću. Ili pak sreću, zavisno od dana u nedelji, mesta na kojem se nalazite, da li prelazite put sleva nadesno, ili obrnuto. Bilo kako bilo, mačke na svojim plećima nose teret mračnih sujeverja i velikog broja predrasuda. Za vas smo ovog puta izdvojili neka od najčudnijih verovanja širom sveta:

Smatra se da su mace tračare

U Holandiji se veruje da su mace „lajava“ stvorenja, tračare i alapače koje će mračnim silama i dušmanima došapnuti vaše najskrivenije i najmračnije tajne. Verovali ili ne, ali do danas se u ovoj zemlji zadržala navika da se u prisustvu mačaka ne vode važni ili intimni razgovori među prijateljima, poslovnim partnerima ili članovima porodice.

 

Kada se mačka umiva – najavljuje goste

U Japanu je i danas uvreženo verovanje da maca koja šapicama umiva lice ne čini to samo kako bi se doterala i očistila, već zapravo najavljuje goste. I u SAD je prisutno slično sujeverje. Naime, ako maca čisti brkove i predeo oko usta, to je, veruju Amerikanci, siguran znak da će pripadnik sveštenstva zakucati na vrata.

Ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe s njega – on će potonuti

Od svih mačaka, one crne boje su širom sveta povezane s najvećim brojem predrasuda i praznoverja. Sujeverja u vezi sa crnim mačkama najverovatnije potiču još iz drevnog Egipta, gde se verovalo da su crne mačke povezane s boginjom Bastet i da će onima koji ih gaje obezbediti njenu naklonost. Međutim, evropske tekovine nisu ovako blagonaklone prema crnim macama, jer svi znamo da su u srednjem veku veštice povezivane sa ovim životinjama, te su one smatrane lošim (đavoljim) predznakom. Za naredno sujeverje pak verovatno nikada niste čuli. U nekim zemljama sveta veruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe s njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.

Mačke su mala božanstva

 

Ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega – ta osoba će ustati iz mrtvih

U nekim delovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir. Postoje zapisi iz 19. veka koji govore o jednom incidentu – u Engleskoj je mačka preskočila sanduk pre ukopa i niko od prisutnih na sahrani nije hteo da se pomakne s mesta dok ta mačka nije ubijena.

Maca koja kija donosi novac i sreću u braku

Italijani veruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija. Tačnije, mačkino kijanje priziva novac. U ovoj zemlji postoji i verovanje da ako mlada na dan svog venčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan. Međutim, žitelj Italije veruje da će, ako čuje da maca kine triput zaredom, zasigurno dobiti prehladu.

Mokra mačka priziva kišu

U pojedinim delovima Indonezije mačke se povezuju s vremenskim prilikama, pa će tako ljudi ako žele da prizovu kišu – politi mačku vodom. Prema predanju, to mačku mnogo naljuti i ona priziva kišu da se osveti.

Ako ste devojka i volite mačke – sigurno ćete se udati

Iako je u pop kulturi odavno prisutan izraz „crazy cat lady“ („luda dama s mačkama“), koji označava žene koje se nikada nisu udale niti imaju partnera, prema nemačkoj tradiciji mačke zapravo pomažu anksioznim i nervoznim pripadnicama lepšeg pola da se udaju. Sve što bi trebalo da učine jeste da sipaju malo hrane u svoju cipelu i daju mački da je pojede. To je navodno siguran znak da će mladoženja uskoro zakucati na vrata.