Saveti: Kako da sačuvate nameštaj - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka grebe kauc
Od petmagazine.rs - 03/05/2023

Saveti: Kako da sačuvate nameštaj

Uništavanje nameštaja može postati prošlost, a sve što je potrebno jeste malo strpljenja i poneki koristan trik

Piše: petmagazine.rs

Mačke nam ne grebu nameštaj zato što su bezobrazne ili da bi nas nervirale. To je njihov urođeni poriv kojim ostavljaju svoj miris i obeležavaju teritoriju. Evo naših saveta kako da sačuvate nameštaj i odviknete macu od ove nevaljale navike:

1. Postoji nekoliko načina da zaštitite nameštaj. Deo koji mačka voli da grebe (najčešće naslon za ruke ili stranicu) prekrijte dekorativnom tkaninom, čaršavom, oblepite ga dvostrano lepljivom selotejp-trakom ili aluminijumskom folijom. Tako će shvatiti da nameštaj nije njena grebalica već nešto što vi koristite u druge svrhe, a ni osećaj pod noktima joj se neće naročito dopasti. Naravno, kako ne biste morali da celu kuću oblepite trakama i folijom, na mesto komada nameštaja koji voli da grebe postavite grebalicu, ili je stavite tik uz to mesto. 

2. Obezbedite svojoj mezimici grebalice. Ukoliko je u početku sumnjičava, sedite na pod i pokažite joj kako bi sa ovom “napravom” trebalo da se igra ili mačju travu (ketnip) utrljajte na grebalicu da je privučete. Ako joj je nova igračka neobična, a to se najčešće dešava malim macama, možete joj pored grebalice davati hranu ili se igrati s njom, kako bi za nju vezala pozitivne asocijacije. Grebalica bi trebalo da bude u prostoriji u kojoj vaša maca spava, a bilo bi sjajno da ih ima i više u stanu, na primer u spavaćoj i u dnevnoj sobi. Mačke najčešće grebu kad se probude ujutru, ili tokom noći kad svi spavaju. Grebalice moraju biti teže od mačke, stabilne i stamene da se mačka ne bi povredila ili prevrnula dok ih koristi. I treba da uvek budu toliko visoke da mačka može skroz da se protegne dok grebe.

3. Kad niste kod kuće, mački blokirajte prolaz do omiljenog komada koji želi da grebe, a kad ste u domu, svakog puta kad krene “u napad”, zaustavite je i ponudite joj drugo mesto za grebanje.

4. Odličan izbor su i sintetički mačji feromoni u bočici, kojima možete naprskati nameštaj tako da maca oseti da je to mesto već obeležila i može lako izgubiti volju za grebanjem.

Zašto mačke grebu?

Da bi obeležile teritoriju. U mačjim šapama se nalaze žlezde koje ispuštaju miris kojima one obeležavaju svoju teritoriju. Grebanjem po kući maca označava da je to njen prostor i “boji” ga svojim mirisom.

Da bi vežbale. Ovo je odlična fizička aktivnost za mace, jer istežu i jačaju mišiće. Svojevrsna mačja joga. 

Iz čistog zadovoljstva. Macama je ovo svojevrsna igra u kojoj pobeđuju, jer na kraju vide rezultate svog rada – poderotine na grebalici ili našem nameštaju kad se zatrče na njega i pokažu svoje kandže.