Savet vlasnicima maca: Kako da ljubimac uvek bude bezbedan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
cvece i macka
Od petmagazine.rs - 06/04/2020

Savet vlasnicima maca: Kako da ljubimac uvek bude bezbedan

Povedite računa da svoje ljubimce zaštitite od ukrasnih biljaka, neodgovarajuće hrane, dekoracije u domu…

Tekst: dr vet. med. Dubravka Bošković za magazin “Mačka”, Foto: Shutterstock

Da li ste nekad zamahnuli najobičnijom pantljikom, pertlom ili nekim kanapom ispred vaše mace? Kakva je to samo sreća! Nažalost, neretko se desi da mace u igri raznoraznim pantljikama i progutaju celu vrpcu ili neki njen deo, što može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato obavezno, ukoliko pakujete poklone, ili nešto vezujete trakama ili kanapom, po završetku sve ostatke ukrasnih vrpci i trakica koje ste koristili sklonite na bezbedno mesto.

Cveće

Trebalo bi da znate koje vrste mogu biti opasne za vašeg ljubimca.

Božićna zvezda (Euphorbia) cvet je veoma upadljivog, dekorativnog izgleda, ali ukoliko ga mačka pojede, može izazvati povraćanje, proliv, balavljenje, iritaciju kože u vidu crvenila ili svraba. Ukoliko do ovoga dođe, odmah se javite vašem veterinaru.

Pročitajte još: Himalajske lampe su opasne za mačke

U biljke koje su toksične za mace takođe spada i cveće iz grupe ljiljana. Ukoliko maca proguta neki deo ovoe biljke, prvi simptomi se mogu javiti tek posle šest do 12 sati. Oni uključuju smanjen apetit, nekad i povraćanje, neraspoloženje. Kasnije se mogu javiti podrhtavanje i grčenje mišića. U najtežim slučajevima može doći i do poremećaja u radu bubrega. Pri prvim naznakama bilo kojeg od ovih simptoma, odmah odvedite macu kod veterinara.

Hrana

Ukoliko preterate sa pripremanjem hrane za ukućane, pa odlučite da nešto od ostataka date i vašoj maci, budite oprezni. Veoma masna i slana hrana može izazvati zdravstvene probleme kod vašeg ljubimca. To isto važi i za mlečne proizvode. Iako je opšte prihvaćeno mišljenje da mačke vole mleko i treba da ga piju, smatra se da je čak 50% mačaka netolerantno na laktozu. Kolače i čokoladu mačke uglavnom ne jedu, ali za svaki slučaj pripazite da maca slučajno ne „omasti brk” ovim poslasticama.

Sveće

Jednobojne, šarene, mirišljave, raznih oblika i veličina… Kakve god da su, sveće su nezaobilazan dekor u mnogim domovima. Ukoliko imate mačku kućnog ljubimca, budite posebno oprezni sa upotrebom sveća. Njuškajući oko sveće, mačke mogu da oprlje ili čak izgore svoje brkove, a u još gorim slučajevima mogu da obore sveću i izazovu požar. Sveće nikada ne ostavljajte da gore kada vi niste kod kuće. Još je bolje rešenje da, ukoliko ne želite da se odreknete sveće kao dekoracije, nabavite LED svećiće ili one koje rade na baterije.

Unutrašnji i spoljašnji paraziti

Nemojte zaboraviti i na redovan tretman vašeg ljubimca protiv buva i crevnih parazita. Za ove male napasti nema odmora i “neradnih dana”. Proverite u kartonu vaše mezimice kada ste je poslednji put tretirali protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita i ponovite tretman na vreme. Na svu sreću, tretman ne može biti lakši: na našem tržištu postoje ampule na bazi imidakloprida i moksidektina, koje se nanose na kožu mace na gornjem delu vrata i pružaju joj neophodnu zaštitu tokom mesec dana.