Samsun je mačji grad na Crnom moru - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
samsun
Od petmagazine.rs - 06/02/2020

Samsun je mačji grad na Crnom moru

„Mačji grad” se prostire na površini od oko 10.000 metara kvadratnih, u šumovitom predelu na obodu grada Samsuna, važne turske luke, i može da prihvati do 500 uličnih cica-maca 

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj životinja, zasigurno ste dosad na internetu pročitali nebrojeno mnogo tekstova o ljubavi Turaka prema uličnim mačkama i psima. Tokom zime, širom Turske, uličnim životinjama otvorena su vrata dućana i velikih tržnih centara kako bi našle sklonište, ugrejale se i nešto pojele. Istanbul je nezvanično proglašen gradom mačaka, jer one slobodno šetaju džamijama i centralnim gradskim ulicama, dremaju na krovovima automobila ili na sedištima motora. Centralni gradski kvart Džihangir njihovo je „svetilište”, a lokalni restorani i mesare u ovom kraju sakupljaju ostatke hrane, koji se nakon radnog vremena dele uličnim mačkama. I tu nije kraj. U gradu Samsun u istoimenoj oblasti na Crnom moru, koji je jedna od najvećih turskih luka, izgrađen je pravi pravcati grad za ulične mačke.

Ljubav prema životinjama

Kako su poslednjih godina žitelji Samsuna bili suočeni sa ogromnim brojem nezbrinutih, uličnih mačaka, i kako je taj broj neprekidno rastao, vlasti ovog grada, aktivisti i ljubitelji životinja rešili su da nešto preduzmu. Kao rezultat, nastalo je sklonište „Mačji grad”, koje se prostire na površini od oko 10.000 metara kvadratnih, u šumovitom predelu na obodu grada, u koji su dovedene ulične mačke. Ovde ne samo da su bezbedne i zaštićene, već je stotinama cica-maca pružena i svakodnevna briga i nega.

Projekat

Idejni projekat i nacrt „Mačjeg grada” izrađeni su 2014. godine.

– Želja nam je bila da prostor osmislimo tako da mačke žive u svom prirodnom okruženju. Trenutno u gradu živi oko stotinak mačaka i sve su čipovane i sterilisane. Hranjenje je ujutro, tokom dana slobodno šetaju šumom i uveče se vraćaju kući. Imamo mesta za 500 mačaka – rekao je Nurhan Isler, načelnik veterinarske službe u gradu Samsunu.

Izgradnja je trajala dugo

Isleru i saradnicima bile su potrebne dve godine da izgrade ovaj kompleks i u potpunosti ga prilagode njegovim mačjim stanovnicima, i 2016. godine u „Mačji grad” dovedeni su prvi stanovnici. U grad su dobrodošle sve mace, bez obzira na rasu, pol, starost i zdravstveno stanje. Husein Ajdin je veterinar koji svakog dana brine o mačkama i pruža im zdravstvenu negu kada je to potrebno.

– Sve mace pre dolaska u grad najpre prođu detaljan veterinarski pregled kako bismo bili sigurni da nemaju neku prenosivu bolest koja bi mogla da ugrozi druge mačke. Ukoliko se ispostavi da je maca obolela, ona dobija terapiju i boravi u ambulanti u blizini grada do potpunog oporavka. Naš grad je kao hotel sa pet zvezdica za mačke, omogućeno im je sve što im je potrebno za zdrav i srećan život. Jedini smo ovakav kompleks za mačke u Turskoj, a moguće i u celom svetu – rekao je Ajdin.

macka u turskoj

Cat friendly okolina

Ceo prostor uređen je u skladu s mačjim navikama, zahtevima i načinom života. Svuda unaokolo postavljeni su mostići koji povezuju bungalove u kojima mogu boraviti jedna ili dve mace, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko su druželjubive. Zaposleni ih svakodnevno hrane i maze, igraju se s njima, i naravno – aktivno im traže dom, jer je glavni cilj da što više maca bude udomljeno.

Neprekidno se širi

Prve godine, u ovom gradu živelo je oko 50 cica-maca, ali je s vremenom taj broj sve više rastao. Takođe, neprekidno su se javljale vlasti iz drugih, obližnjih gradova koje su molile za pomoć i prihvat njihovih uličnih mačaka. Prema rečima zaposlenih u „Mačjem gradu”, kad god mogu, izađu im u susret, ali nikada na štetu mačjih stanovnika, jer ako bi grad bio prenaseljen, onda to ne bi bilo dobro niti veselo mesto kakvo je danas. Prostor se neprekidno uređuje kako bi bio po meri i ukusu svakog stanovnika. Macama se tako svakog dana pušta i klasična muzika – Vivaldi i Betoven su im omiljeni, a Mocartov „Turski marš” melodija je koja svakog jutra označava da je vreme za doručak.

Sigurni smo da je i vama, kao i nama, ova dirljiva priča zagrejala srce, i nadamo se da će grad Samsun zajednicama širom sveta poslužiti kao primer kako se na human i odgovoran način brine o uličnim macama, i kako se sprečava da se njihov broj neprekidno širi.

Ideja se proširila

Nedavno je u Antaliji, poznatom turskom letovalištu, osvanuo sličan gradić, ali na manjem prostoru. Ovo mačje seoce na obodu grada može da prihvati do 100 uličnih mačaka i opremljen je sa 15 šarenih, drvenih kućica, kao i udobnim ležaljkama za odmor i dremku. Veterinari su svakog dana angažovani da brinu o zdravlju i ishrani žitelja ovog živopisnog mesta. Razume se, macama je na raspolaganju i veliki broj igračaka i penjalica. Ubrzo po otvaranju, mačje seoce postalo je pravi hit među stanovnicima Antalije, te oni vikendom ovde dolaze na izlet kako bi proveli vreme sa cica-macama i uživali u maženju i igri sa njima.