Sakae Kato - čovek koji je ostao da brine o mačkama u Fukušimi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/03/2021

Sakae Kato – čovek koji je ostao da brine o mačkama u Fukušimi

Pre deset godina Sakae Kato ostao je da spasava mačke koje su napustili njegove komšije, koji su pobegli zbog zračenja iz obližnje nuklearne elektrane Fukušime

Izvor: N1

– Hoću da ostanem ovde i da se pobrinem  za poslednju, rekao je iz svoje kuće u kontaminiranoj karantinskoj zoni. – Nakon toga želim umreti, bio to dan ili sat kasnije.

Do sada je u svom vrtu pokopao 23 mačke. Pazi na još 41 mačku u svom domu i još jednoj praznoj zgradi na svom imanju. Kato hranu za mačke lutalice ostavlja u spremištu koje greje. Takođe je spasio psa Počija.

Taj 57-godišnjak, nekada vlasnik malog građevinskog poduzeća, kaže da je njegovu odluku da ostane dok je 160.000 ljudi evakuisano iz toga područja delom postakao šok koji je doživeo pronalazeći mrtve kućne ljubimce u napuštenim kućama u čijem je rušenju učestvovao.

Mačke su mu takođe dale razlog da ostane na zemljištu koje je već tri generacije u vlasništvu njegove porodice.

– Ne želim otići, volim da živim u ovim planinama, rekao je stojeći ispred svoje kuće koju sme posetiti, ali, tehnički, u njoj ne sme da spava.

Dvospratna drvena konstrukcija u lošem je stanju. Trule podne daske propadaju. Prepuna je rupa u kojima su zidni paneli i crepovi izbačeni snažnim potresom zemlje prošlog meseca, pobuđujući zastrašujuća sećanja na razorni potres 11. marta  2011. godine, koji je izazvao cunami i nuklearnu katastrofu.

– Moglo bi trajati još dve ili tri godine. Zidovi su se počeli naginjati, rekao je Kato.

Dekontaminacija na poljima u blizini njegove kuće signal je da će se ostalim stanovnicima uskoro omogućiti povratak. Procenjuje da mesečno troši 7000 dolara na svoje životinje, od čega deo za kupovinu pseće hrane za divlje svinje koje se okupljaju blizu njegove kuće u zalazak sunca. Poljoprivrednici ih smatraju štetočinama, a takođe ih krive za rušenje praznih domova.

Kato je 25. februara uhapšen pod sumnjom da je oslobodio divlje svinje uhvaćene u zamkama koje je u  novembru  postavila japanska vlada. U vreme objavljivanja ovog članka, još je uvek u pritvoru zbog ispitivanja.

Jumiko Koniši, veterinar iz Tokija koji pomaže Katu, rekao je kako lokalni volonteri brinu o mačkama na njegovom posedu, ali da je barem jedna uginula otkako je pritvoren.

Related Posts