Relaks na tastaturi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 09/10/2023

Relaks na tastaturi

Kao što mnogi od vas koji radite od kuće znaju, računarske tastature su glavni komad nameštaja u očima skoro svake mačke. Tako često zaobiđu udoban krevet u uglu i spuštaju se na vaš laptop tako da to deluje slučajno, a u stvari nije.

piše: Magazin MAČKA

Jedan od razloga što vaš ljubimac voli da leškari na tastaturi jeste toplota koju emituje uređaj. Kao što je savetnik za ponašanje mačaka Marsi Koski rekla, mačke se osećaju najprijatnije kada ne moraju da koriste sopstvenu energiju za zagrevanje ili hlađenje tela. Ovaj „slatki nivo temperature” ili „termoneutralna zona” je između 30 i 37 Celzijusovih stepeni. Računarske tastature su često tople, kao i radijatori, otvori za grejanje, sunčana mesta, a verovatno i sva druga druga mesta na kojima mačka voli da boravi.

Ali čak i ako se laptop ne zagreje, vaša mačka se i dalje mota oko njega kad god vi pokušavate da završite neki posao. Na kraju krajeva, vi ste tu, a to joj je najbitnije. “Laptop je u vašem krilu, što je glavna teritorija maca”, rekla je savetnica za ponašanje životinja Ami Šodžai. “Stalno buljite u njega, a mačka bi više volela da svoju pažnju usmerite na nju, pa se umeće između vas i ekrana.

Mnogi ljudi nesumnjivo pozdravljaju priliku da razbiju monotoniju poslovnih imejlova posetom svog omiljenog krznenog kolege, međutim, ako vidite samo polovinu ekrana i koristite samo polovinu tastature, to nije idealna situacija. I nažalost, poklanjanje pažnje vašoj mački – čak i ako je samo maknete s puta – može podstaći ovakvo ponašanje.

Najbolji način da ubedite svoju mačku da se kloni tastature jeste da je nagradite kad god se smesti negde drugde. Ovo može podrazumevati postavljanje privlačnog alternativnog mesta, poput zagrejanog kreveta za mačke ili ugla samo za macu blizu prozora. Iskušajte je na takvom mestu i na kraju će izgubiti interesovanje za vašu dosadnu staru tastaturu.