Proputovao 7.000 kilometara da bi udomio retku mačku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 22/11/2020

Proputovao 7.000 kilometara da bi udomio retku mačku

Kinez Sun Ping, zbog ljubavi prema retkoj turskoj van mački proputovao je od Pekinga to Turske više od 7.000 kilometara, kako bi udomio jednu

Izvor i foto: N1

Sun Ping, predavač na Univerzitetu u Pekingu, čitao je o van mačkama, koje su poznate po boji svojih očiju i belom krznu, a nakon pomnijeg istraživanja na internetu, odlučio je da pruži dom jednoj od njih.

Saznao je i da Mehmet Jakuter, uzgaja ovu vrstu u turskoj provinciji Kajzeri. Sun je kontaktirao Jakutera i krenuo na put iz Pekinga u Tursku.

Obavio je neophodne procedure i bio izuzetno srećan što će jednoj takvoj mački pružiti dom.

U razgovoru za Anadoliju kazao je da su van mačke izuzetno pametna i prijateljski raspoložena vrsta.

– Mislim da je i simbol veze između ljudi i prirode, rekao je on.

Istakavši da se njegovo interesovanje za van mačke javilo pre dve godine, Sun je kazao da je istraživao mnoge izvore u vezi s ovom vrstom.

– Vrste u Evropi nisu čisto bele boje. Imaju druge boje na glavi i repu, rekao je Sun te dodao kako je Jakutera, poznatog i pod imenom Nuh Baba, pronašao putem društvene mreže.

Dodao je da mu je Jakuter govorio o turskim angora mačkama i drugim vrstama u Turskoj.

Sun je rekao da vodi medijski program u Kini, te da će pratioci na društvenim mrežama moći da vide njegovog ljubimca na snimcima.

– Tokom programa ću govoriti o istoriji i kulturi van mačke u Turskoj, rekao je Sun dodavši kako ovu vrstu nije moguće naći u Kini.

Sun je kako bi došao do svog ljubimca potrošio između 7.000 i 8.000 dolara.

Jakuter je kazao da se bavi uzgojem čistokrvnih van mački, dodajući da su se Sunu dopali njegovi primerci ove životinje, zbog čega se odlučio na jednu.

Van mačke mogu biti kategorizovane na osnovu boje očiju i krzna. Kod jednog dela jedno oko može biti drugačije boje od drugog (jedno plavo, a drugo boje jantara), dok druge imaju plave oči, odnosno jantarne boje. Pojedine mačke imaju u potpunosti belo krzno, dok druge u tragovima imaju smeđe boje na ušima, glavi, ili drugim delovima tela.

Related Posts