Priručnik za maženje mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mazenje macke
Od petmagazine.rs - 29/10/2019

Priručnik za maženje mačaka

Poštujte njihove granice, jer u svom domu gajite lavove i tigrove u malom “pakovanju”

Tekst: magazin “Mačka”, Foto: Shutterstock

Ako vam se bar jedanput u životu desilo da u jednom trenutku mačka zadovoljno prede u vašem krilu, a u sledećem vas ogrebe ili ugrize, onda je verovatno niste mazili kako treba, odnosno nešto ste uradili pogrešno. Iako mnogima ovo može zvučati smešno, mace ne vole da im dodirujemo baš svaki deo tela, te nije zgoreg da ponudimo „priručnik za maženje“ kako bi svima bilo prijatno.

Nauka

Prema rečima stručnjaka, iako su mačke već vekovima naši voljeni kućni ljubimci, vlasnici često greše poistovećujući ih sa psima. Naime, dokazano je da su mace tek dopola pripitomljene, i da njihov mozak i dalje funkcioniše po „divljem“ principu, odnosno da se najveći deo njihovog ponašanja i instinktâ ne razlikuje mnogo od onog koje odlikuje velike, divlje mačke.

Divlje mačke

Kao što je poznato, divlje mačke žive usamljeničkim načinom života, i u komunikaciji s drugim pripadnicima svoje vrste komuniciraju vizuelnim i hemijskim znakovima (urin), a sve u cilju izbegavanja direktnih susreta. Shodno tome, ni cica-mace nisu nasledile baš mnogo socijalnih veština od svojih predaka. Ljudi, s druge strane, jesu „socijalne životinje“ i usredsređeni su na suživot i kontakte s drugima, pri čemu je fizički dodir veoma važan oblik komunikacije, a naročito iskazivanja ljubavi i nežnosti. Takođe, snažno nas privlače infantilne crte lica – okruglo lice, krupne oči i mali nos, te osim beba obožavamo te preslatke mačje njuškice. Zbog toga ne možemo da se suzdržimo da mačku ne uzmemo u naručje ili je ne pomazimo kada je ugledamo. Međutim, macama ovo može biti previše napadno.

Socijalizacija

Naravno, veliki je broj mačaka koje obožavaju maženje i leškarenje u krilu ljudi, ali naviknutost na ljudski dodir i bliskost s ljudima zapravo je nešto čemu ih mi učimo, i to u najranijem uzrastu, od druge do sedme nedelje, kažu stručnjaci. Interakcija s ljudima je nešto čemu mačke moraju da se nauče i na šta moraju da se naviknu.

Kako maziti mačku

Koliko će mački biti prijatan naš dodir, zavisi od njegove jačine, pokreta, koliko smo nežni, kao i od dela mačjeg tela koji dodirujemo. Najpre, od ključne je važnosti da mačka vama pokaže da želi interakciju, a ne obratno. Pustite je neka vam sama priđe. Nadalje, manje je više, odnosno nemojte mačku „gnjaviti“ dugo, jer postoji nešto što se zove preterana stimulacija receptora na koži koja se manifestuje time što nakon dužeg vremena maženje počne da boli mačku i tada ona neretko ugrize. 

Regije

Mace vole da se maze u blizini žlezda na licu i glavi, a to su koren uha, ispod brade i oko obraza. S druge strane, držite ruke dalje od njihovih stomačića i repa jer to nisu dozvoljene zone, osim ako nemate izuzetno maznu mačku kojoj to ne smeta, razume se. Većina mačaka vam ipak neće ove delove svog tela „nuditi“ za maženje.

Uživanje VS tenzija

Da mačka uživa, primetićete po opuštenosti njenog tela, ako prede, „mesi“ vas šapicama, sporo trepće i lice joj je opušteno. Ako je pod tenzijom i vaš dodir joj ne prija, tada će mačka pokušati da se iskobelja iz vaših ruku i biće nemirna, predenja neće biti, žustro će pomerati rep, gricnuće vas ili ogrebati šapom.