Prepoznajte da joj nije dobro - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/05/2022

Prepoznajte da joj nije dobro

Povišena telesna temperatura najčešći je pojedinačni simptom, koji upućuje na poremećaj u organizmu ili na bolest. U 90% slučajeva povišena temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju

Piše: petmagazine.rs

Mačke obično imaju normalnu telesnu temperaturu između 38 i 39 stepeni C. Ako temperatura vaše mačke pređe 41 stepen C, ona je tada u ozbiljnom riziku od oštećenja vitalnih organa. Izuzetno je bitno da ako mislite da mačka ima groznicu, te se oseća neprijatno kada joj merite temperaturu, odmah kontaktirajte veterinara, koji će moći brzo i tačno da proceni temperaturu mace i opšte zdravlje.

Pedijatrijski rektalni toplomer najbolji je način da precizno izmerite temperaturu ljubimca i utvrdite da li ima temperaturu. Nanesite vazelin, ili maslinovo ulje na toplomer da biste ga podmazali, a zatim ga nežno umetnite u analni otvor. Važno je da ne idete predaleko jer to može oštetiti delikatno rektalno tkivo. Možda će vam trebati neko da vam pomogne da umirite mačku. Ostavite toplomer na mestu najmanje dva minuta da biste dobili tačno očitavanje.

Uzroci

Groznica se obično javlja kod mačaka kada se njihov imuni sistem aktivira usled stanja kao što su:

Bakterijska, virusna ili gljivična infekcija

Povreda

Trauma

Određeni lekovi

Tumor

Bolesti kao što je lupus

Mačke na otvorenom su u najvećem riziku od izlaganja bolestima koje mogu izazvati groznicu, kao što su:

Citaukzoonoza – Stanje koje se prenosi krpeljima, takođe poznatije kao mačja groznica kod mačaka.

Hemobartoneloza – parazitska bakterijska infekcija krvi koja se vidi kod mačaka.

Erlihioza – Takođe stanje koje se prenosi krpeljima koje može uticati na mačke.

Bartoneloza – poznatija kao groznica mačjih ogrebotina.

Toksoplazmoza – parazitsko stanje za koje se zna da izaziva groznicu kod mačaka.

Znaci

U zavisnosti od osnovnog uzroka, vaša mačka može pokazati jedan ili više od sledećih simptoma:

Nedostatak apetita

Slabost ili letargija

Drhtanje

Brzi otkucaji srca

Smanjena aktivnost

Dehidracija

Loše negovanje

Povraćanje i dijareja

Šta učiniti ako ima temperaturu

Nikada nemojte da dajte mački ljudske lekove bez eksplicitnog saveta veterinara. Mnogi ljudski lekovi, kao što je acetaminofen, mogu biti izuzetno toksični za mačke. Uverite se da vaša maca ostane hidrirana tako što ćete obezbediti lak pristup čistoj vodi i obezbediti udobno mesto za opuštanje. Ako groznica traje duže od 24 sata kontaktirajte veterinara ili posetite lokalnu ambulantu. Veterinar će obaviti kompletan pregled mačke kako bi utvrdio uzrok groznice vašeg ljubimca i propisao najbolji tretman koji će vam pomoći da povratite dobro zdravlje ljubimice. U nekim slučajevima, čak i nakon opsežnog veterinarskog pregleda, uzrok možda neće biti očigledan i mački može biti dijagnostikovana groznica nepoznatog porekla. Ako ima umerenu ili tešku dehidraciju, intravenozne tečnosti se mogu koristiti kako bi se osećala bolje.