Predstavljamo vam pet najskupljih rasa na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 15/10/2021

Predstavljamo vam pet najskupljih rasa na svetu

Neke vrste mačaka mogu biti neverovatno skupe zbog različitih faktora, poput interesantnog izgleda, niske stope plodnosti, retkosti vrste ili popularnosti

Izvor: NovostiMagazin

Ovih pet rasa mačaka spadaju među najskuplje kućne ljubimce na svetu.

Ašera – do 100 hiljada evra

Ašera je jedna od najegzotičnijih domaćih mačaka na svetu. Poput bengalskih mačaka, izvorno je uzgajana od azijskih leoparda. Mnogo je veća od uobičajene domaće mačke, pa može da dosegne visinu i od metar i po, kao i težinu između 12 i 15 kilograma. Ašera je izuzetno retka rasa, a od 2006. godine prodato je samo 100 mačaka ove vrste.

Savana – od 6 do 30 hiljada evra

Savana, druga najskuplja mačka na svetu, ujedno je i najviša, čime je osvojila mesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Interesantan je podatak da je zabranjena u nekoliko delova sveta, uključujući nekoliko država u Americi, jer se tamo ne smatra domaćom životinjom. Savana je skupa zbog niske stope plodnosti. Istraživanja su pokazala da mužjaci ove vrste nisu plodni nakon svoje šeste generacije, i nemaju isti instinkt kao ostale mačke za parenje.

Bengalska mačka – od 8 do 21 hiljade evra

Bengalska mačka je jedna od najpopularnijih rasa mačaka na svetu. Specifična je zbog mišićave građe, velikih okruglih očiju i boje dlake u različitim nijansama, uključujući smeđu, srebrnu, sivu, crnu ili belu. Zbog rasporeda šara, bengalska mačka podseća na divljeg predatora, samo u minijaturnoj varijanti. Ove energične mačke, za razliku od drugih, vole vodu i vrlo su razigrane. Bengalske mačke su zakonom zabranjene kao kućni ljubimci u NJujorku, Sijetlu i na Havajima.

Sfinks – od 4 do 8 hiljada evra

Sfinks mačka je jedna od najegzotičnijih i najskupljih rasa na svetu, pa se prodaje po visokim cenama jer ju je teško pronaći, a takođe je i čistokrvna. Poznata je po upečatljivom izgledu, a za razliku od drugih mačaka, njena osetljiva koža zahteva poseban šampon i redovno kupanje. Sfinks mačke ne mogu se ni pohvaliti otpornošću jer su sklone sindromu iritabilnog creva, kao i slabijem srcu, koje zahteva kontrole na godišnjem nivou.

Persijska mačka – od 3 do 4 hiljade evra

Persijska mačka spada u najstarije rase mačaka na svetu, jer datira iz sedamnaestog veka. Poznata je po spljoštenom licu poput mopsa, dugoj raspuštenoj dlaci i bucmastim obrazima. Ova mačka može biti različitih boja. Persijske mačke su opuštene, pa mogu da spavaju i do 20 sati dnevno, a nisu tako ni razigrane kao ostale vrste mačaka.

Related Posts