Predstavljamo Tai mačku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tai mačka
Od petmagazine.rs - 21/09/2020

Predstavljamo Tai mačku

Tai mačka je veoma slična sijamskoj, u Tajlandu je jedna od omiljenih autohtonih rasa i poznata je pod imenom “mesečev dijamant”, odnosno Wichienmaat

Piše: Petmagazine.rs

POREKLO

Iako je ovo veoma stara rasa, u Evropi i Americi postaje poznata i popularna tek krajem 19. i početkom 20. veka, dok prvi pisani dokument o rasi u njihovoj postojbini, rukopis “Pesme o mački”, datira još iz 1350. godine. Cenjene od strane plemstva i sveštenstva Sijama, ove mace su živele po kraljevskim palatama i hramovima. Tai i sijamska mačka imaju isto poreklo, tai mačka zapravo je stari, tradicionalni tip sijamske mačke. Međutim, tokom jednog veka gajenja ovih mačaka na Zapadu, van njihove postojbine, evropski i američki odgajivači želeli su da dobiju izraženije karakteristike ove orijentalne rase, i selektivnim ukrštanjem su uspeli u toj nameri i tako je nastala sijamska rasa – mace tanane, vitke i izdužene figure. U drugoj polovini 20. veka stari, originalni tip mačaka iz Sijama gotovo je nestao u Evropi i Americi, ali njihova popularnost nije, te su se s početka devedesetih predani odgajivači i ljubitelji rase širom sveta udružili u nameri da je sačuvaju na Zapadu. Tih godina starom tipu sijamske mačke daju novo ime – tai (Thai), po sadašnjem imenu njihove postojbine – Tajlandu. Na velika vrata svetske felinološke scene tai mačke ponovo stupaju kada ih je World Cat Federation (WCF) zvanično priznao kao posebnu rasu, polovinom devedesetih godina XX veka.

tai mačka

IZGLED

Glavne razlike između tajlandske i sijamske mačke su vidljive u njihovom izgledu. Tai mačka je slična sijamskoj, ali ima zaobljenije i šire lice, prosečnu dužinu tela i znatno manje uši od svoje zemljakinje. Karakteriše je telo vretenastog oblika, mišićavo ali elegantno, noge prosečne dužine koje se završavaju elegantnim zaobljenim šapama. Rep joj je snažniji i kraći nego kod sijamske rase, takođe prosečne dužine i blago se sužava pri kraju. Oči su joj bademastog oblika, postavljene blago iskošeno i izrazito plave boje.

Osnovna boja krzna ovih mačaka je krem, dok su krajevi tela – uši, njuška, šape i rep – tamnije obojeni. Takva obojenost naziva se colorpoint i to je jedna vrsta parcijalnog albinizma do kog dolazi zbog mutacije gena. Ova odlika ima svoju ulogu: grejanje hladnih delova tela, jer se tamna boja više zagreva na suncu. Mačići se rađaju beli pa postepeno tamne, a već sa četiri nedelje može se videti koje su boje. S godinama mačke postaju sve tamnije.

KARAKTER

Mace rase tai su umiljate, živahne i, prema tvrdnjama njihovih vlasnika, uglavnom se vezuju za jednu osobu. Dobro se slažu sa decom i drugim mačkama, kao i sa psima. Fizički su dosta aktivne, a i veoma su inteligentne i vlasnici mogu da ih nauče da donose igračke, preskaču prepreke i savladavaju agiliti poligon.

Ko jednom uzme tai mačku, zauvek ostaje zaljubljen u ovu rasu. Ove mace jasno pokazuju svoje želje i prohteve, kao i ljubav prema “svom” ljudskom biću i, naravno, prema svojoj mačjoj porodici. Imaju potrebu da komuniciraju sa ljudima. Nikako ne vole da ih vlasnik zapostavi, i tada mogu da ispolje neku vrstu destruktivnog ponašanja. Glas im je jak i prodoran, a poznate su po čitavom nizu različitih zvukova koje proizvode u raznim situacijama. Velike su pričalice!

ZDRAVLJE

Prosečni životni vek tai mačke je od 15 do 20 godina. Prilično su dobrog zdravlja, ne postoje bolesti koje su posebno karakteristične za ovu rasu. Česta mana kod tai i sijamskih mačaka bile su takozvane ukrštene, zrikave oči i blago izlomljen, čvornovat rep. Međutim, to je pretežno kozmetički problem, koji su predani i odgovorni odgajivači uspeli da anuliraju selektivnim odgojem. Ove mačke ne zahtevaju posebnu brigu. Njihova dlaka je kratka i ne formira uvojke. Dovoljno je da je češljate jednom nedeljno.

Related Posts