Bezdlake mačke traže posebnu negu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 14/09/2018

Bezdlake mačke traže posebnu negu

Iako su još uvek retke u našoj zemlji, popularnost bezdlakih rasa mačaka je u porastu. Ako razmišljate da nabavite baš ovakvu macu, imajte na umu da njihova koža zahteva posebnu negu

 

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

U našoj zemlji ih u velikom broju možemo videti na izložbama i evidentno je da za ovim mačkama vlada veliko interesovanje. Iako mnogima deluju zastrašujuće zbog naborane kože, krupnih očiju i izrazito velikih ušiju, ove mace su zapravo jedne od najvećih mazulja u mačjem svetu, i na listama najprivrženijih ubedljivo drže prvo mesto.

U ovom broju magazina „Mačka” potrudili smo se da vas bolje upoznamo s retkim bezdlakim macama.

Retke u Srbiji

Bezdlake rase mačaka nisu često pacijenti veterinarskih ambulanti u našoj zemlji.

– Popularnost bezdlakih rasa mačaka polako ali sigurno raste na ovim prostorima, ali daleko od toga da su česti kućni ljubimci i pacijenti. Za to postoji više razloga. Pre svega, reč je o visokoj ceni jedinki i skupljem odgoju u odnosu na ostale rase – kaže dr vet. med. Srđan Obradović iz veterinarske ambulante „Obivet”.

Omiljeni sfinks

Prema rečima našeg sagovornika, najčešća i omiljena među bezdlakim rasama je svakako sfinks.

– Ovo je relativno novija rasa, nastala šezdesetih godina prošlog veka i definitivno je najpoznatija u svetu. Ono što je izdvaja u odnosu na sve ostale rase jeste njen karakter, za koji se kaže da je savršen: privržena je vlasniku, veoma osećajna, inteligentna, vesela i razigrana. Zato i ne čudi što je 2016. godine proglašena osmom najpopularnijom rasom u svetu – ističe Obradović. – Još jedan veoma bitan podatak jeste da mačiće rase sfinks ne bi trebalo odvajati od majke pre 14. nedelje. Neko ce reći da je to duži period u odnosu na druge rase, ali upravo je to bitno u formiranju njihovog divnog karaktera.

Zdravlje

U bezdlake mačje rase, osim sfinksa, ubrajaju se i bambino, donska mačka, ukrajinska levka i peterbald (peterburška mačka). Najnovija rasa, koja je još u nastajanju, jeste i elf maca sa specifičnim uvijenim ušima.

Zbog njihove najvažnije karakteristike – odsustva dlake, zanimalo nas je koliko je nega njihove kože zahtevna i na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju.

– Najčešći zdravstveni problemi ovih mačaka svakako su u vezi s njihovom kožom. Dlačni pokrivač, osim izolacione uloge, ima naravno i zaštitnu. U njegovom odsustvu sama koža postaje ranjivija i sklonija određenim problemima. Drugi veoma bitan zdravstveni problem vezan je za mačke sfinks, jer prema nekim istraživanjima, čak trećina sfinks populacije boluje od urođenih srčanih problema – ističe Srđan Obradović.

Dragoceno kupanje

Poznato je da mnoge mačke nisu veliki ljubitelji kupanja, ali za mace bez dlake voda i šampon su garant dobrog zdravlja.

– Bezdlake rase mačaka se znoje, pa je potrebno ukloniti znoj vlažnim maramicama, najbolje onima koje koristimo za bebe. Povremeno bi ih trebalo mazati hidratantnim kremama kako bi se održavala optimalna vlažnost kože. Ono što razlikuje bezdlake rase mačaka od ostalih jeste često kupanje. Preporučuje se kupanje u toploj vodi jednom nedeljno, i to blagim šamponima. Trebalo bi ih kupati od malih nogu, tačnije navikavati ih na kupanje, kako bi u njemu uživale. Zatim, posebna pažnja se mora posvetiti higijeni ušiju, pošto se njihove uši više maste. Kandžice bi im trebalo redovno skraćivati i čistiti prljavštinu koja se nakuplja u njihovom korenu.

Ekstremne temperature

Zanimalo nas je i da li postoje neke specifičnosti kad je reč o nezi tokom meseci sa ekstremnim temperaturama (leto/zima) i kako u tim periodima godine zaštititi njihovu osetljivu kožu.

– U svakom slučaju, macama bez dlake više će, naravno, prijati toplije vreme. Zimi, ukoliko prostorije u kojima one borave nemaju optimalnu temperaturu, trebalo bi im omogućiti veći broj ćebića, jastuka ili kućica u koje se mogu zavući i koje će donekle održavati njihovu temperaturu na odgovarajućem nivou. Preporuka je da im se zimi ne daje konzervirana hrana ukoliko nije podgrejana. S druge strane, leti moramo biti pažljivi prilikom upotrebe klima-uređaja, a i izloženost direktnom suncu može biti opasna, pa bi i o tome trebalo voditi računa i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom – objašnjava naš sagovornik.

Optimalna temperatura

Prema rečima našeg sagovornika, temperatura u stanu ili kući koja najviše godi bezdlakim mačkama je između 20 i 25 stepeni Celzijusa.

Rase

I kada ste se naoružali svim potrebnim informacijama o karakteru, nezi i brizi o neobičnim macama bez dlake, ostalo je samo još da se informišete o rasama koje se rađaju goluždrave.

Za vas smo izdvojili glavne karakteristike šest rasa mačaka koje uopšte nemaju dlaku ili imaju tek tananu, paperjastu dlaku koja se na prvi pogled uopšte i ne vidi. Evo i koje su:

Sfinks

Šezdesetih godina prošlog veka u Kanadi je domaća kratkodlaka mačka omacila goluždravo mače koje je dobilo ime Prun, i tako smo dobili jednu od najkontroverznijih rasa, koju danas znamo kao sfinks. Ova mačka nema krzno, koža joj je naborana, a zaštitni znak su joj iskošene oči i neproporcionalno velike uši. Zahvaljujući prirodnoj i spontanoj genetskoj mutaciji, odsustvo dlaka je nasledno i gen koji ga određuje je recesivan. Njena koža, iako naoko potpuno gola, prekrivena je finom paperjastom poddlakom, slična jelenskoj koži, vrlo topla i nežna. Mnogi smatraju da je sfinks najplemenitija i najbolja vrsta mačaka. Odlikuje ih visoka inteligencija, vole sve da znaju i vide. Poseban kuriozitet čini njihova navika da „razgovaraju” s ljudima. Ova rasa je izuzetno vesela, razigrana i nestašna. Obožavaju ljude, decu posebno, i ne podnose samoću. Danas je jedna od najtraženijih i najcenjenijih rasa na planeti.

Donska mačka

Dosta podseća na sfinks, a smatra se da je nastala u februaru 1986. godine u Rostovu na Donu. Stanovnica ovog grada Jelena Kovaljeva jednog dana je na ulici spasla mače od grupe dečaka koji su ga mučili. Mačka je kasnije izgubila krzno, ali veterinari nisu uspeli da nađu znakove bilo kakve bolesti. Međutim, ona se ubrzo omacila i njeni mačići, koji su rođeni bez dlake, prvi su poneli naziv donska sfinga. U odnosu na macu sfinks, koja nema dlaku jer je nosilac recesivnog gena, donska mačka ima dominantni gen. Ovo je mačka srednje veličine, mišićava, s velikim i visoko podignutim ušima, sa očima bademastog oblika i izrazito dugim prstima na šapama. Često se za ovu rasu kaže da je idealna za one ljude koji žele mačku koja se ponaša kao pas. Druželjubive su i izrazito inteligentne mace, radoznale i privržene. Uživaju u društvu ljudi i drugih ljubimaca u domu. Ne podnose samoću i veoma su razigrane.

Peterbald

Poznata i kao peterburška sfinga, ova mačka ima karakterističan oblik glave, koja je duga i uska, ravnog profila, a oči su joj krupne. Pravi je atleta, i dok se igra i skače deluje kao da izvodi originalni „vazdušni balet”. Godine 1994. prvi put su ukrštene bezdlaka donska i orijentalna mačka, a kao rezultat dobili smo peterburšku sfingu – macu koja najčešće nema krzno i ima specifične velike uši (nalik onima kod šišmiša). U svom rodnom gradu Sankt Peterburgu je veoma popularna, pa je dobila i nadimak peterbald, po kom je poznata. Ovo je veoma inteligentna mačka, izrazito društvena, i odlično se slaže s ljudima, decom i drugim životinjama. Ne voli samoću, i satima će ležati u vašem krilu. Izrazito je radoznala, veoma zabavna, tolerantna i privržena. Poznata je i kao prava pričalica. Ova mačka se najčešće rađa potpuno bez dlaka, mada poneki primerci imaju tanušnu, ravnu i paperjastu dlaku koju odgajivači i vlasnici zovu „velur”.

Bambino

Mnogi za ovu rasu nisu ni čuli, a razlog leži u tome što je odgajanje bambino maca još uvek u eksperimentalnoj fazi. Ipak, na Zapadu su sve popularnije. Pretpostavljate, ime su dobile zato što su odgajivači ciljano želeli da ove bezdlake mace ostanu malene tokom celog života. Bambino mačka nastala je ukrštanjem sfinksa i mačke rase mančkin, poznate po izrazito kratkim nogama i dugačkom telu (nalik jazavičaru kod pasa). Ove mace su bezdlake, s naboranom kožom i veoma kratkim nogama. Prvi podaci o ovoj rasi datiraju iz 2005. godine, kada je u SAD rođena prva bambino maca. Baš kao i njene druge bezdlake „rođake”, i bambino mačka je veoma prijateljski nastrojena, uživa u društvu ljudi, izrazito je inteligentna i privržena. Obožava da sedi u krilu  vlasnika i da se mazi, i odlično se slaže i s mališanima i drugim životinjama. Neke bambino mace imaju tanku, paperjastu dlaku.

Ukrajinska levka

 

Kao što joj ime kaže, potiče iz Ukrajine, a prve levke rođene su 2000. godine, kada je Elena Birijukova uparila donsku mačku i škotskog folda. Zbog toga ove mace bez dlake imaju „spljoštene”, odnosno savijene uši, baš kao i škotski fold. Smatra se da su ime dobile po biljci levka, koja ima savijene listove koji podsećaju na njihove uši. Ovo je jedna od najmlađih rasa mačaka i još uvek je nije priznala nijedna felinološka asocijacija u svetu. Mace ove rase su veoma privržene ljudima i razigrane.

Elf

 

Evo još jedne bezdlake rase koja još uvek nije priznata. Nastala je ukrštanjem sfinksa i američkog kurla (američke kovrdžave mačke). Njihove uši savijaju se unazad, prema repu, pa otud i naziv elf (vilenjak). Prijateljski su nastrojene, veoma vezane za svoju ljudsku porodicu i druge mezimce u domu, i ne vole da budu same.

Alergije

Neretko se za bezdlake mačke kaže da su idealan izbor za one koji mačke vole, ali su na njih alergični. Da li je tačno da su ove mace hipoalergijske?

– Tačno je da su bezdlake rase mačaka bolji izbor za osobe alergične na mačju dlaku. Ali nisu sve bezdlake mačke hipoalergijske zato što se alergeni mogu osim u dlaci naći i u sebacealnim žlezdama (lojne žlezde kože). U svakom slučaju, postoje naučna ispitivanja u kojima se navodi da druženje sa bezdlakim rasama mačaka ponekad ima dejstvo desenzibilizacije, odnosno navikavanja na manje doze alergena u cilju smanjenog ili potpunog prevazilaženja alergije na mačju dlaku – naglašava dr vet. med. Srđan Obradović.