Skrivanje je najveći mačji talenat - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 01/11/2018

Skrivanje je najveći mačji talenat

Ponekad mogu proći i sati pre nego što u kući pronađemo svog mezimca, a najčešće se desi da se mačka sama posle nekog vremena pojavi s nevinim izrazom lica i čuđenjem zašto je tražimo kada je ona sve vreme tu

 

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Svi smo primetili nama neobičnu naviku mačaka da odjednom nestanu i da ih je nemoguće pronaći. Iz nama nepoznatih razloga, mačka koju smo samo do pre nekoliko minuta mogli da vidimo u svom stanu ‒ odjednom nestane i, što je još zanimljivije, nije je moguće naći bez obzira na to što smo sigurni da znamo sva mesta na kojima bi mogla da bude.

Zdravlje i skrivanje

Naravno, za ovakvo ponašanje postoji objašnjenje, ili mi bar smatramo da znamo zbog čega se to događa. Kao osećajna bića, mačke se najčešće povlače i sakrivaju kada nešto nije u redu u njihovoj okolini ili s njihovim zdravstvenim stanjem. Najčešći razlozi za mačje „nestajanje” su zdravstveni problemi (hronični bolovi, nemogućnost normalnog kretanja), stres ili strah.

Stres je posledica promena koje se mogu dogoditi u mačjem okruženju, od dolaska novog člana porodice do dolaska gostiju čije glasove i vibracije mačka nije ranije osetila.

Stidljivost

Često sam imao priliku da čujem od klijenata da im niko od prijatelja ne veruje da imaju kućnog ljubimca, jer ga je nemoguće videti. Način na koji možete da izlečite ovu vrstu stidljivosti je da dovedete mačku u okruženje novih ljudi i da je postepeno navikavate na nove zvuke i pojave. Ukoliko je reč o novom prostoru, ako ste se preselili, morate jednostavno ostaviti da vreme učini svoje. Mačke se teže navikavaju na novi prostor od pasa i jednostavno ih treba ostaviti da to urade u svom ritmu.

Stres

Kada govorimo o stresu, još jedan važan faktor koji može dovesti do njega je fizičko kažnjavanje, na koje su mačke veoma osetljive. Za razliku od pasa, koji ponekad i slepo prate svog gospodara, mačke veoma lako mogu da izgube poverenje u vlasnike ako se neka vrsta fizičkog kažnjavanja ponavlja. Ovde je veoma važno napomenuti da ako imate nameru da nešto zabranite vašoj maci (da se penje na sto kada je na njemu hrana, na primer), svi ukućani moraju u tome da budu konzistentni jer će pogrešni signali kod mačke prouzrokovati nedoumicu i verovatno dovesti do njenog trajnog povlačenja u sebe. Nemojte sumnjati ‒ mačka može da bude ljuta godinama.

Dete i mačka

Budite veoma oprezni i ako imate malu decu, jer njihova igra s macom može lako dovesti do uzajamnog povređivanja. Deca su ponekad gruba i nemaju meru kada treba da primene snagu, pa se često dešava da unište igračku u igri. Zato je potreban maksimalan oprez ako imate mačku, jer se ona zbog izazvanog bola može povući i početi da se krije, ali može da odgovori i agresijom i povredi dete.

Promene u ponašanju

Medicinski razlozi za skrivanje mogu biti različiti i brojni. Uvek je potrebno obratiti pažnju na promenu u ponašanju, pogotovo ako ona odstupa od uobičajenih. To je veoma često i prvi znak da je posredi promena kojoj je potrebno naći uzrok. Svi oblici oboljenja sistema za kretanje (okoštavanje, oboljenja zglobova, oboljenja kičme) mogu izazvati promene u ponašanju uzrokovane pojavom hroničnih bolova, što posledično dovodi do izolacije i pokušaja mačke da se sakrije.

I sva druga hronična oboljenja, kao što su dijabetes, oboljenja bubrega, štitaste žlezde i sve vrste hormonskih poremećaja odmah dovode do promene u ponašanju osetljivih mačjih bića. Zato ne bi trebalo gubiti vreme, te čim primetite da postoji promena u ponašanju vašeg ljubimca ‒ odmah se uputite svom veterinaru. Neka od navedenih oboljenja veoma brzo napreduju i ne bi im trebalo dati vremena da naprave trajna oštećenja.

Predator

Još jedan razlog za sakrivanje mačaka jeste nešto što sam ja kroz praksu nazvao ‒ igrom predatora. Svi su primetili da mačke vole da se zavlače u kese, torbe, kutije, da odatle proviruju pa čak i da se prave kroz igru da im je to skriveno mesto polazna tačka za napad. Odatle iskaču, love nas po kući, pa se brzo vrate u svoju kesu kao u sigurno okruženje. Ovo je u suštini igra instinkta lova, jer sve mačke i u prirodi napadaju i love plen samo ako imaju sigurnu bazu u koju mogu da se sklone.

Savet

Na kraju, preporučujem da obezbedite svojoj mački što je moguće više skrivenih mesta u kući gde će moći da se oseća sigurno. Time ćete joj pružiti prostor i vreme da smanji stres i osećaj nekomfornosti. I naravno, na prvi znak neobičnog ponašanja, pre nego što započnete neki oblik kažnjavanja, potražite savet veterinara i proverite zdravstveno stanje svoje mačke. Pokušajte da se što je više moguće igrate sa svojom macom i obezbedite joj dovoljan broj igračaka koje će je mentalno stimulisati i omogućiti joj da ostane psihički zdrava i stabilna.

Nova mačka u domu

Dolazak nove mačke takođe može biti okidač za promene u ponašanju. Ako u stan dovodite novu mačku kao kućnog ljubimca, potrebno je da što više vremena provedete sa obe mačke i time im pošaljete poruku da novi ljubimac ne znači da ste starog zaboravili. Kod mačaka je teritorijalna agresija potpuno normalna pojava i nije je potrebno posebno sprečavati. Jednostavno, morate ostaviti da vreme učini svoje i da novi kućni ljubimac sam pronađe svoje mesto u hijerarhiji novonastalih odnosa.

Mačke se skrivaju zbog:

igre lova

– stresa ili straha

– bola

– zdravstvenih problema (oboljenja zglobova i kičme, dijabetesa, oboljenja bubrega i štitaste žlezde, hormonskih poremećaja)

– stidljivosti

– ljutnje zbog kažnjavanja

– dolaska nove mačke u dom

– promene životnog prostora