Ponašanje: „Noćno ludilo” - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka vreba
Od petmagazine.rs - 27/12/2019

Ponašanje: „Noćno ludilo”

Dan prosečne kućne mačke ne uključuje nikakve opasne aktivnosti i ona zato ne iskoristi veliki deo svoje energije. Zbog toga će, najčešće noću, imati napade „ludila” i jurcati po kući.

Tekst: Help Animals, Foto: Shutterstock

Jedno od najčešćih pitanja vlasnika mačaka, naročito onih novopečenih, jeste – Zašto mačke imaju „lude momente tokom dana? Pod „ludim” misle na situaciju kada mačke odjednom počnu da trče po stanu, mjauču kao lude, šunjaju se, a zatim isto tako odjednom – nestanu i umire se. Mačke bi, prirodno, trebalo da provode veliki deo dana u praćenju i jurenju plena ili pokušavajući da izbegnu opasnosti koje im se nameću zbog adrenalinskog stila života, ispunjenog lovom i istraživanjima.

Kućne mačke

Dan prosečne kućne mačke ne uključuje nikakve opasne aktivnosti i ona zato ne iskoristi veliki deo svoje energije. Iznenada, često bez ikakvog upozorenja, ova energija eksplodira i vaša mačka počinje da ostvaruje svoju fantaziju, igrajući se lova: juri kroz kuću mašući repom, proširenih zenica. Ovo se često događa u doba dana ili noći kada je mačka po prirodi aktivnija, na primer u sumrak.

Simptomi

Mačke često zure u jednu tačku pre nego što počnu da jurcaju, ali ne brinite, one samo pokušavaju da iskoriste višak energije. Ovo ponašanje se često naziva „noćno ludilo” i najčešće se vezuje za mačiće ili mlade mačke s viškom energije.

Noćne aktivnosti

Mačke su poznate po tome da spavaju satima, ali kada ne spavaju, mogu da budu veoma aktivne. Ti periodi aktivnosti često se dešavaju tokom noći. Ukoliko mačka pokušava da vas probudi, možda želi da se igra, da jede ili jednostavno da uživa u vašem društvu. Mačke mlađe od godinu dana mogu posebno da vas dovedu do ludila.

Morate razumeti da je prvi predak domaće mačke afrička divlja mačka, noćna životinja. Pripitomljavanje je učinilo da naši ljubimci postanu dnevne životinje, ali mnoge mačke se bude barem dva puta tokom noći. Dobra vest je da one mogu da se prilagode vašim navikama.

Isključite medicinske probleme

Ukoliko je vaša mačka nemirna tokom noći, mjauče ili „plače”, to može da bude posledica nekog medicinskog problema zbog kojeg je u bolovima. Odvedite mačku kod veterinara, pogotovo ako primetite da preterano mjauče i tokom noći i tokom dana.

macka vreba

Šta ako vas budi

Da biste sprečili mačku da vam smeta dok spavate, predlažemo sledeće:

* Igrajte se s mačkom uveče. Pokušajte da koristite igračke koje imitiraju pokrete miševa i ptica, viseće igračke, loptice, krznene igračke. Igrajte se dok se mačka ne umori.

* Nahranite mačku pre spavanja. One vole da spavaju posle obilnih obroka. Ukoliko mačka nastavi da vas budi tokom noći zbog hrane, nabavite vremensku hranilicu, koja će izbacivati hranu jednom ili dvaput tokom noći. Mačka će naučiti da čeka pored hranilice i neće vas buditi. Obavezno smanjite obroke da se mačka ne bi ugojila.

* Obogatite dan aktivnostima koje će mačku da zabavljaju. Što je više aktivna tokom dana, to su veće šanse da će noću spavati.

* Ukoliko je vaša mačka socijalna, razmislite o tome da uzmete još jednu mačku. Ako su mačke kompatibilne, igraće se i ostaviće vas na miru. Međutim, imajte u vidu da mačke u igri mogu da naprave veliki nered, što takođe može da vas probudi.

* Zaigrane mačke ponekad, nenamerno, povrede svoje vlasnike dok spavaju. Na primer, mačka može da primeti da vam se oči pomeraju ispod kapaka i da vas napadne u igri. Ukoliko mačka pokuša da se igra s vama ili vas probudi dok spavate, možda ćete morati da je izvedete iz sobe.