Saveti: Igra za sve uzraste - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka se igra
Od petmagazine.rs - 15/03/2019

Saveti: Igra za sve uzraste

Od mačeta do mace seniora, naši mezimci su predatori, rođeni da tragaju i da love. Igra je zato najbolji način da negujete njihove urođene instinkte i tako sačuvate njihovu agilnost i psihu.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Mnoge mačke ostanu razigrane i u starijem životnom dobu, ali je važno da znate kako da igru prilagodite njihovom uzrastu i, kasnije, zdravstvenom i fizičkom stanju. Evo nekoliko saveta kako da se igrate sa svojim mezimcima u svakom periodu njihovog života.

MAČIĆI

mace, mace se igra

Sa otprilike 17 dana, mačići počinju nespretno i nesigurno da hodaju, a tek će sa navršene četiri nedelje početi da se igraju jedno s drugim u leglu. Igra je za mačiće jedan od preduslova pravilnog razvoja i učenja, jer najpre uče da koriste zube. Kada tokom igre ugrizu brata ili sestru, oni će bolno mjauknuti i tako mače uči da postoje granice. Neretko će se i mama mačka umešati da „izgrdi” onog ko se grubo igra. Tako mačići uče o snazi svog ugriza i kako da ga kontrolišu. Tokom igre, mačići uče kako da budu mačke. To se prevashodno odnosi na lov, vrebanje i hvatanje plena šapama. Najpre će „loviti” braću i sestre u leglu, najčešće njihove repiće, a potom i igračke i predmete. Takođe, učiće da skaču. U početku su, razume se, veoma trapavi, ali uz igru uče da budu agilne i spretne mace, da koordinišu pokrete i služe se čulima. 

Mačići imaju tri glavne aktivnosti – jedu, spavaju i trčkaraju. Kao vlasnicima, cilj vam je da to trčkaranje pretvorite u igru u kojoj će se vaša maca učiti spretnosti. Zato je najbolji savet da udomite dva mačeta, po mogućstvu iz istog legla, kako bi se zajedno igrala. Takođe, i starija mačka će se igrati s mačetom i učiti ga dragocenim životnim lekcijama, kao i prijateljski nastrojen pas. Naravno, igra između vlasnika i mačke jača njihovu bliskost i privrženost.

Najvažniji savet je da nikada ne koristite ruke i prste prilikom igre, već da se uvek igrate nekom igračkom. Možda će vam biti slatko da vas mače gricka, ali ako ne nauči da to ne sme da radi kada je malo, uvidećete da ugriz odrasle mačke nije nimalo prijatan niti bezazlen. A neće biti takav ni vašim gostima ili deci.

Mačiće fascinira svaki iznenadni zvuk ili pokret, baš kao i teksture, pa su krpeni miševi ili miševi od kanapa, bilo obični bilo oni na baterije ili oni koji ispuštaju zvuk, odličan izbor. Naravno, i poklopac sa flaše mleka ili jogurta biće im veoma zabavan, baš kao i pingpong loptica. Igračke ne moraju da budu skupe da bi bile zabavne.

Savet +

Ako se igrate uzicom ili vunicom, nikad mače ne ostavljajte sa ovim tkaninama bez nadzora, jer bi moglo da ih proguta. Takođe, ne koristite igračke koje su mnogo veće od mačeta i koje ispuštaju glasne zvukove, tako ćete ih samo uplašiti i izazvati im stres, jer igra treba da bude zabavna a ne strašna. Pratite kako vaša mačka reaguje na igračke, i potrudite se da je ne uplašite, već da odaberete one koje ne mogu da je povrede niti zastraše.

MACE U GODINAMA

macka

Starije mačke biće, prirodno, manje aktivne i željne igre, ali zato nemojte čekati poziv na igru, već vi podstičite na igru. Macama je igra najbolji način da očuvaju svoje psihičko i fizičko zdravlje (agilnost). Sprečićete tako i višak kilograma, bolesti kostiju, očuvaćete instinkte i mentalnu budnost svog ljubimca, a vaša mačka će biti i veoma srećna, jer ćete provoditi vreme zajedno. Pecaljka s percetom ili bilo koja druga igračka koja provocira pokret, i koja je i sama pokretna, najbolji je izbor za mace u godinama.

Mnoge mace seniori ostaju razigrane, ali vi ćete, uz konsultaciju s veterinarom (ako maca ima neki zdravstveni problem), proceniti koji nivo aktivnosti će joj goditi. Svakako, imajte na umu da je igra nužna u svakom, pa i u poznom životnom dobu mace.

VRSTE IGARA

Postoje tri tipa igre kod kućnih mačaka, i to su igra s vlasnikom, igra s drugim kućnim ljubimcem (s psom ili drugom mačkom) i samostalna igra. Sve tri su veoma važne, te maci i kad je sama ostavite omiljenu igračku kojom može da se zanima kada vi niste kod kuće. Čak i obična kutija (a znamo koliko ih vole) ili tunel pravi je izvor zabave, baš kao i kong igračka sa hranom unutar nje, a maca će biti oduševljena ako joj u kući sakrijete granule ili poslastice koje će da traži dok niste tu. I imajte na umu da će joj plišani miš kojeg je „ubila” već 20 puta – dosaditi. Menjajte igračke i izmišljajte nove načine igre kako bi vaša maca bila srećna i stalno mentalno i fizički stimulisana.

penjalica, grebalica

VREME ZA IGRU

Mace preferiraju da se igraju nekoliko puta tokom dana, radije nego da jedanput dnevno u igri provedu duže vreme. Najčešće, mačka će vam sama staviti do znanja kada joj je do zabave. Ipak, u starijem dobu, ako maca pati od artritisa, igra može biti bolna i stoga ne baš prijatna aktivnost. Tada joj je partija maženja, blage masaže ili sama blizina ljudi draža od bilo čega drugog. Ako vaša maca trpi bolove, posavetujte se s veterinarom i saznajte kako da je razonodite a da joj pri tome ne nanosite bol. 

IGRAČKE

Svaka maca je posebna, te neće svaka voleti iste igračke. Nekima će pingpong loptica zbog zvuka i brzine biti najdraža na svetu, dok će druge voleti pecaljke i perca. Ponudite vašoj mački različite igračke i otkrijte koje najviše voli, a evo nekih koje su među omiljenima u mačjem svetu:

* Drvene igračke ili igračke od kanapa (zbog teksture)

* Tuneli

* Rotirajući točak (kao za hrčke), koji je ujedno i zabavan i odličan vid treninga

* Igračke koje zveče ili škripe (pište)

* Pecaljka s perom, elastični kanap

* Pazl posude s hranom

* Grebalice i penjalice

* Igračke punjene ketnipom (mačjom travom)