Položaj repa otkriva šta mačka želi da vam kaže - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 21/03/2024

Položaj repa otkriva šta mačka želi da vam kaže

Mačke imaju različite oblike komunikacije. Osim što mjauču, ove simpatične i pametne životinje koriste posebne pokrete celog tela, a posebno repa, da pokažu svoja osećanja.

piše: Minja cat

Ako želite da savladate neverbalnu komunikaciju sa svojom mačkom, sledi objašnjenje nekih pozicija repa koje otkrivaju šta zapravo njime želi da vam kaže i pokaže.

Podignut i zakrivljen na vrhu

Položaj u kojem mačji rep stoji u obliku upitnika i visoko je podignut u vazduh, znači da je vaš ljubimac veoma razigran i veseo. To je prijateljski položaj repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

Naježeni rep

Rep na kome se dlaka ježi, zbog čega izgleda dvostruko deblje, znak je straha kod mačke. Ako je mačka polizala uši i savila leđa u luk, to je odbrambeni stav. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije, što bi joj u prirodi bilo jako važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

Spušteni rep

Ako je vaša maca spustila rep na tlo i savila ga malo u stranu, to može značiti oklevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju i zbog toga se oseća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza je najčešće vidljiva kada je mačka izvan kuće i kada sluša i ispituje prostor u kojem se nalazi.

Rep visoko u vazduhu

Ako vaš ljubimac drži rep pravo i visoko u vazduhu, znajte da su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ova pozicija repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Mačka u ovom položaju vas raduje i pozdravlja vas i želi vam dobrodošlicu.

Uvijen rep

Ako mačka leži i ima omotan rep oko nogu, opisuje maksimalno opuštanje, zadovoljstvo i bezbrižnost. S druge strane, ako vaš ljubimac omota rep oko vas ili drugog mačića, to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza takođe opisuje ljubav i veliko poverenje.

O čemu mačke razmišljaju po ceo dan?

 

Mahanje repom

Za razliku od psa koji maše repom dajući mu do znanja da je veseo i razigran, mačići mašu repom kada su nadraženi. Ova radnja opisuje bes, a u nekim situacijama strah i nepoverenje.

Polako pomeranje repa

Mačke polako pomeraju repove, s jedne na drugu stranu, kada vide nešto što im je privuklo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete videti na svojoj mački kada vidi pticu, muvu. Sledeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.

Rep između nogu

Dok pas maše repom iz potpuno drugog razloga od mačke, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tela, razlog je isti. Ovaj položaj opisuje strah i poslušnost, a mačke ga najčešće pokazuju kada su napolju ili u novom i još neistraženom okruženju.

Podignut rep koji se trese

Ako mačka drži rep uspravno i trese ga kao na vibraciji, govor tela opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može značiti da je mačka uhvatila plen, ali i da je veoma srećna što vas je videla, što vam može biti veliki kompliment, jer dobro znamo da mačke nikada ne lažu.