Oslobodite se nepoželjnog mirisa urina - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/04/2021

Oslobodite se nepoželjnog mirisa urina

Da li imate nepoželjnog gosta u kući? Dočekuje vas svaki put kada uđete u sobu, čak dočekuje i vaše goste, a nije vaša voljena mačka? To je miris njenog urina. Međutim ne morate da budete osuđeni na ovo, postoji nekoliko načina kako da se oslobodite ovog neželjenog gosta

Izvor: Help Animals

1. Uklonite što je više moguće urina. Što manje urina ostane, manje ćete posle morati detaljno da čistite. Tako da ako primetite da je mačka vršila nuždu van kadice sa posipom, potrudite se da očistite što više, što je brže moguće. Ako je nužda vršena na tepihu ili nameštaju, preporučujemo da baricu upijete ubrusom koji ima moć apsorbovanja. Ovo neće ukloniti sav urin ali ostaće manje za dalje čišćenje.

Ukoliko je mačka vršila nuždu na posteljini, odeći ili zavesama, operite ih ili ih odnesite na hemijsko čišćenje što pre. Što duže urin stoji na materijalu, miris će se teže izvući. Deterdženti koji sadrže sodu bikarbonu ili enzimske aditive najbolje čiste ovu vrstu fleke.

Ukoliko je nužda vršena na zid ili drugoj tvrdoj površini, obrišite urin mokrom krpom.

2. Uklonite fleku i miris enzimskim sredstvom za čišćenje. Sredstva za čišćenje na bazi enzima oslobađaju molekule koji bukvalno jedu urin. Mnogi dezodoransi za tepihe i tkaninu koji nisu na bazi proteina ne mogu da se izbore sa tako jakim i prodornim mirisom. Mačke imaju jače čulo mirisa nego ljudi, tako da iako vi ne možete da nanjušite ostatke tog mirisa, one mogu i time se povećavaju šanse ponovnog vršenje nužde.

Enzimski sprej koji je posebno pravljen da targetira urin životinja može da pomogne. Postoji dosta ovakvih proizvoda, samo budite sigurni da ih koristite kao što je napisano. (Potencijal mnogih enzimskih sredstava za čišćenje može da oslabi ukoliko se meša sa drugim hemikalijama.)

3. Očistite površinu usisivačem koji izvlači tečnost ali izbegavajte parne čistače. Ovakvi čistači izbacuju čistu vodu na tepih ili tkaninu, a zatim usisaju prljavu vodu. Ovo je odličan način čišćenja, pogotovo ako se radi o tepihu. Preporučuje se korišćenje hladne, čiste vode.

Velika toplota parnih čistača može da dovede do toga da miris još više uđe u tkaninu.

4. Nakon čišćenja koristite osveživač vazduha na bazi sode bikarbone. Natrijum hidrogenkarbonat, supstanca od koje se sastoji soda bikarbona, odličan je u otklanjanju mirisa. Jedan od načina korišćenja je prskanje površine pošto je očišćena i osušena. Nakon prskanja, ostavite je da stoji oko sat vremena a zatim usisajte. Možete pokušati i sa ovim receptom:

1 šoljica smrvljenih, suvih biljaka (ruzmarin, lavanda)

1 kašičica karanfilića u prahu            

1 kašičica cimeta

1 kašičica sode bikarbone

Površinu poprskajte mešavinom i ostavite da stoji 10-20 minuta.

5. Pronađite način kako da sprečite da se ovo dešava u budućnosti. Što duže mačka vrši nuždu po kući, to će biti teže otkloniti miris. Najbolje što možete da uradite je da sprečite ovo korišćenjem neke od metoda:

Sterilišite/kastrirajte mačku.

Odvedite je kod veterinara da bi se otklonila sumnja na medicinski problem (bubrezi, bešika).

Ukoliko se ustanovi da je u pitanju anksioznost, dajte joj odgovarajuću terapiju.

Ponovo naučite mačku da koristi posip.

Dodajte još jednu kadicu sa posipom, ukoliko je u pitanju dom sa više mačaka.

Postavite apsorbujuće uloške na mesta gde vrši nuždu.