Originalni majstor fotografije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Valter Čandoha
Od petmagazine.rs - 25/09/2020

Originalni majstor fotografije

Valter Čandoha je očarao javnost besprekornim slikama mačaka mnogo pre nego što su one zavladale internetom. Kao komercijalni fotograf uradio je preko 90.000 fotografija ovih lepotica

Piše: Petmagazine.rs
Foto: Photo courtesy of Taschen, © 2019 Walter Chandoha

Njegove fotografije pojavile su se na preko 300 naslovnica časopisa, uključujući stranice časopisa National Geographic i Life, kao i na posterima, ambalaži hrane za kućne ljubimce, bilbordima, majicama. Svoj veliki uspeh pripisuje načinu na koji osvetljava svoje subjekte. Umeo je da koristi čak i po šest izvora svetla.

Valter je postao glavna osoba u Americi kod koje se odlazilo kada bi vam trebala vrhunska slika mačke. Njegova prva naslovna stranica bila je 1951. godine za časopis Women`s Home Companion, sa fotografijom tigrastog mačeta sa crvenom mašnom. Nakon toga u američkim medijima nije se moglo pobeći od Valterovih zanimljivih fotografija, da bi narednih 30 godina definisao ceo žanr mačje fotografije.

Valterove fotografije pojavljivale su se na svemu, od pakovanja hrane za mačke, preko pazl slagalica, do reklama za veš. Jedna od najpoznatijih je “Banda”, iz 1963. godine. U jednom periodu oko 90% svih fotografija pasa i mačaka na pakovanjima hrane bilo je njegovo delo.

Knjige

Sem fotografija, Valter je objavio i 32 knjige, uključujući jednu u kojoj otkriva sve svoje fotografske trikove i “Književnu mačku” (The Literary Cat), zbirku mačjih fotografija, pesama i drugih razmišljanja na istu temu. Najnovija knjiga koja slavi njegovu karijeru prikazuje preko sedam decenija raskošnih mačjih portreta — od ranog rada korišćenog za reklame i pakovanja hrane do porodičnih slika, urađenih zadivljujućim tehnikama.