Optimalna temperatura u stanu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka zima
Od petmagazine.rs - 24/03/2020

Optimalna temperatura u stanu

Sneg i niske temperature iznenadili su nas ovog marta, pa vam dajemo nekoliko saveta kako da vašim macama u domu bude toplo dok ova iznenadna zima ne prođe.

Tekst: magazin “Mačka”, Foto: Shutterstock

Prema rečima našeg stručnog saradnika, dr vet. med. Srđana Obradovića iz Veterinarske ambulante „Obivet”, mačke u odnosu na pse zimu ne osećaju u tolikoj meri jer ne izlaze napolje, a vreme najčešće provode šćućurene ispod mekanog i toplog ćebeta ili na radijatoru.

  • Ipak, to ne znači da vlasnici ne bi trebalo da brinu o temperaturi u svom domu, jer i mačkama može da bude hladno. Kada govorimo o kućnim macama, bilo da je reč o domaćoj mački ili o rasnim macama, naravno da može da im bude hladno i da ne vole baš sve zimu.

Kako kaže naš sagovornik, kada je reč o domaćoj mački, postoje individualne razlike u optimalnoj temperaturi.

  • Kada je napolju zimska temperatura, optimalna temperatura stana bi bila oko 20 stepeni Celzijusa. S druge strane, rasne mačke drugačije podnose hladnoću i vrućinu. Rase kao što su sibirska, norveška šumska ili mejn kun bolje podnose hladnoću zbog dužine dlake. Čak se za kvalitet njihove dlake i preporučuje niža temperatura.

Zimogrožljive rase

sfinks macka

S druge strane imamo i zimogrožljive rase kao što su sijamska, abisinska i naravno sfinks mačka.

  • Sfinks je mačka koja spada u bezdlake rase, tako da je razumljivo zašto ne voli zimu. Neki preporučuju da se mace ove rase oblače, a drugi ga pak to ne preporučuju jer utiče na njihovo raspoloženje. Optimalna zimska temperatura u domu u kojem žive ove cica-mace trebalo bi da bude oko 22 stepena Celzijusa, dok je neki održavaju i na 25 – savetuje Srđan Obradović.