Sve o vlažnoj i suvoj hrani za mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka jede
Od Nikola Nedeljković - 13/03/2019

Sve o vlažnoj i suvoj hrani za mačke

Da li ćemo mačku hraniti vlažnom ili suvom hranom, ili kombinacijom, uvek zavisi od individualnih potreba mačke, i to pre svega od njenog zdravstvenog statusa i kondicije

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Veliki broj vlasnika je u dilemi da li da svom mezimcu daje vlažnu ili suvu hranu, ili možda obe vrste. Mnogi se pitaju i da li je jedna od ove dve vrste hrane zdravija, i koja. Zato smo u ovom broju magazina „Mačka” odlučili da vam pomognemo i odgovorimo na sva vaša pitanja.

Podela prema vlažnosti        

Industrijska, gotova hrana za mačke, kad se posmatra sadržaj vlage, može biti suva (dehidrirana) i vlažna. Osnovna razlika je u količini vode – u suvoj je ima najčešće oko deset odsto, a u vlažnoj oko 80 odsto. U okviru kategorija prema ovoj podeli, razvrstava se hrana različitog kvaliteta, načina proizvodnje, porekla sirovina, kao i hrana od sirovih sastojaka.

Suva hrana

suva hrana za macke

Suva industrijska hrana, prema našoj, a i prema evropskoj regulativi, sadrži od 6% do 14% vlage, a ostatak je suva materija (SM). Na samom početku proizvodnje hrane za kućne ljubimce, najpre su se pojavile pečene granule, zatim smese u vidu brašna, a šezdesetih godina prošlog veka je veoma značajan momenat bio pojava ekstrudera. Danas se najveći deo suve hrane proizvodi u ekstruderima – to su granule ili briketi različitog oblika.

Granule se dobijaju tehnološkim procesom tokom kojeg se masa, formirana prema određenoj recepturi, pod visokim pritiskom izlaže temperaturi od 80 do 200 stepeni u periodu od deset do 270 sekundi. Termički obrađeno testo se modelira na određenu veličinu i oblik granula. Ove granule su mekane. Hlade se, a zatim prskaju mastima ili pojačivačima ukusa. Na kraju procesa prolaze kroz deo mašine s vrućim vazduhom, gde dehidriraju do 8–10% vlage.

Prednosti suve hrane

* Ekonomičnija je od ostalih vrsta hrane.

* Lako čuvanje i skladištenje (zbog niskog procenta vlage).

* Mogućnost hranjenja „po volji” – može se ostaviti u činiji duže vreme, ne kvari se.

* Olakšav dentalnu higijenu: žvakanje granula prevenira nakupljanje zubnog plaka i kamenca.

Mane suve hrane

* Manja palatabilnost (privlačnost) od vlažne hrane, naročito ako je s manjim procentom masti ili sadrži sastojke lošijeg kvaliteta.

* Neka hrana s visokim procentom masti ima veću palatabilnost, što u kombinaciji sa hranjenjem po volji vodi ka prejedanju i prevelikoj težini.

* Često viši (nepotreban) procenat ugljenih hidrata i proteina biljnog porekla.

* Kod nekih vrsta hrane, zbog visoke temperature tokom proizvodnog procesa i korišćenja već termički obrađenih sastojaka (nižeg kvaliteta), svarljivost je niska, kao i bioraspoloživost hranljivih sastojaka.

* Visoka temperatura i skladištenje utiču na sadržaj vitamina, tako da se oni često moraju dodavati.

Vlažna hrana

vlazna hrana za macke

Vlažna hrana sadrži uglavnom od 75% do 85% vode, a suve materije od 15% do 25%. Može biti kompletna (nutritivno potpun obrok) i tada sadrži meso, mesna brašna (živinsko, riblje, ostala mesa) i nusproizvode (žitarice, povrće, biljne proteine, vitamine i minerale). Može biti i komplementarna hrana, takozvani gourmet tip hrane i kao takva sadrži najvećim delom različite vrste kvalitetnih mesa i mesnih produkata, riba, rakova, a ne sadrži dodatne vitamine i minerale. S obzirom na visok sadržaj proteina i masti, veoma je ukusna, primamljiva, pa se koristi kao dodatak suvoj hrani koji joj poboljšava ukus, a kao izvor kvalitetnih animalnih proteina poboljšava i kvalitet obroka.

Vlažna hrana u formi komadića u sosu ili želeu, paštete ili komadića u pašteti se pakuje u konzerve, aluminijumske kesice i aluminijumske posude, što utiče na modifikovanje procesa proizvodnje, pre svega na sterilizaciju sadržaja.

Prednosti

* Uglavnom je ukusnija i lakše svarljiva od suve hrane, bolja joj je palatabilnost.

* U suvoj materiji hrane odnos proteina i masti je bolji nego u suvoj hrani, a njihov procenat veći.

* Najveći deo proteina koje sadrži je životinjskog porekla, što znači veću biološku raspoloživost.

* Pogodna za životinje sa smanjenim apetitom ili povećanim energetskim potrebama zbog bolesti.

* Pogodna za životinje sa povećanom telesnom težinom zbog većeg sadržaja proteina životinjskog porekla, a manje ugljenih hidrata.

* Obezbeđuje odgovarajući unos tečnosti, što je veoma značajno jer mačke često imaju problem s nedovoljnim konzumiranjem tečnosti.

* Dug rok trajanja (24 meseca).

* Nisu neophodni specijalni uslovi skladištenja.

Mane

* Skuplja je od suve hrane sličnog kvaliteta.

* Nije pogodna za ishranu „po volji”, jer ne može duže da stoji u posudi a da ne izgubi na kvalitetu i bezbednosti.

* Nije adekvatna za održavanje dentalne higijene.

Poređenje

Šta u stvari upoređujemo kada poredimo vlažnu i suvu hranu?

Ako želimo da uporedimo sadržaj hranljivih sastojaka vlažne i suve industrijske hrane, moramo ga porediti u suvoj materiji hrane, odnosno u delu hrane koji je potpuno bez vode. Prosečna suva hrana sa 10% vlage i 90% suve materije, i sa 32% proteina u obroku, ima 35% proteina u suvoj materiji, dok kvalitetna konzervirana hrana sa 10,9% proteina u hrani, a sa 78% vlage, ima 49,5% proteina.

Studije: Od 2011. godine sprovedeno je nekoliko studija u SAD koje su obuhvatile različite kategorije mačaka – više od 100 odraslih mačaka, 24 odrasle sterilisane mačke, kao i istraživanje ponašanja i potreba uličnih mačaka, i pokazale su da su mačkama dnevno potrebna 2,3 grama proteina na 450 grama telesne težine, što je duplo više od dotadašnjih preporuka različitih organizacija koje se bave ishranom kućnih ljubimaca. To znači da je mački težine četiri kilograma potrebno da obezbedimo ukupan dnevni obrok koji sadrži 18–20 grama proteina, što je oko 60 grama suve hrane sa 32% proteina, ili 180 grama vlažne hrane sa 10,9% proteina.

macka jede

Odabir hrane

Najčešće pitanje koje postavljaju vlasnici je: kojoj mački ćemo ponuditi suvu, a kojoj vlažnu hranu? Često se postavlja i pitanje odabira hrane za mačku: da li je hraniti suvom ili vlažnom hranom ili možda obema? Izbor, kao i uvek, zavisi od individualnih potreba mačke, pre svega njenog zdravstvenog statusa i kondicije.

Suva hrana je izbor broj jedan za mačke koje imaju probleme sa zubima i nakupljanjem kamenca i one koje su ispod optimalne težine. Gruba struktura granula deluje abrazivno na nakupljeni plak na zubima. Neki veterinari smatraju da je nakupljanje naslaga i stvaranje kamenca više genetski uslovljeno nego što je posledica ishrane određenom hranom, ali ipak postoje dokazi da čvrsta hrana, odnosno granule, ima pozitivno dejstvo, tj. umanjuje nakupljanje kamenca. Kod zdravih mačaka koje imaju manju telesnu težinu, a nisu previše probirljive, suva hrana može biti dobar izbor zbog svog sastava, odnosno nešto većeg sadržaja ugljenih hidrata nego vlažna hrana. Osim toga, granule maci mogu biti dostupne tokom celog dana i ona može imati veći broj manjih obroka, što je za nju prirodniji način ishrane.

Vlažna hrana je bolji izbor za mačke koje imaju prekomernu težinu ili su ispod idealne težine, probirljive su ili odbijaju hranu zbog bolesti i za one koje imaju problema sa urinarnim traktom.

Zbog svog primamljivog ukusa i boljeg odnosa proteina i masti, kao i njihovog većeg procenta, vlažna hrana je pogodna za sve mačke koje imaju problem s težinom. One ispod idealne telesne težine će zbog visokog procenta kvalitetnih, animalnih proteina povećavati svoju mišićnu masu, a apetit će im se popraviti zbog sadržaja masnoće, koja je odgovorna za primamljiv ukus hrane. Mačke sa viškom telesne težine će, hraneći se vlažnom hranom, takođe zbog kvalitetnih, animalnih proteina duže biti site, i sam volumen hrane, koji je veći nego kod suve, efikasnije će poslati signal: „Sita si!”

Kvalitetna vlažna hrana može biti rešenje i u ishrani mačaka, u stvari mačora sklonih nakupljanju kamenca u urinarnim putevima. Unos tečnosti je jedan od ključnih faktora i za razvoj i za kontrolu bolesti, a vlažna hrana sadrži odgovarajuću količinu tečnosti.

Kombinovana ishrana mačke, s većim procentom vlažne i manjim postotkom suve hrane, može umanjiti mane jedne i druge hrane, a iskoristiti prednosti obe. Bitno je da sva uneta hrana energetski zadovoljava potrebe mačke, i da ta energija potiče iz biološki odgovarajućih hranljivih sastojaka, a to su pre svega sastojci životinjskog porekla.

Kako to izgleda u praksi

Treba nahraniti zdravu sterilisanu mačku, tešku oko četiri kilograma, koja živi u stanu i umereno je aktivna – njene energetske potrebe se zadovoljavaju s dnevnim unosom 198 kcal. Ona ove kalorije može uneti kroz vlažnu ili suvu hranu, ili njihovu kombinaciju. Ako izaberemo suvu hranu sa 3.260 kcal/kg, biće joj potrebno oko 60 grama te hrane dnevno. Ako izaberemo konzerviranu hranu sa 713 kcal/kg hrane, biće joj potrebno oko 270 grama ove hrane dnevno. Pri izboru veliki deo odluke je na samoj mački – neke više vole vlažnu, neke suvu hranu, neke vole samo određene teksture vlažne hrane, ali ipak mnoge vole kombinaciju. Znajući prednosti vlažne hrane, kombinovan dnevni obrok bi mogao da se sastoji ukupno od 180 grama vlažne hrane i 20 grama suve hrane.

Hemijski sastav većine vrsta potpune hrane za mačke

1 kg                   Suva hrana                             Vlažna hrana

Vlažnost %          610 (14)                                    75–85

Masti %                 12–22                                        0,5–7

Proteini %             27–42                                         6–15

Ugljeni hidrati %  30–60                                          0,5–8

ME (kcal/kg)      2.800–4.050                              720–1.250