Održavanje dentalne higijene kod mačke? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 29/03/2024

Održavanje dentalne higijene kod mačke?

Rutinsko pranje zuba vaše mačke je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da bi vaš mačji prijatelj bio zdrav i srećan. Takođe je iznenađujuće lako – sve dok znate kako da pokrenete svoj program kućne stomatološke nege. Posledice neadekvatne dentalne higijene kod vaše mačke su strašne i mogu početi mnogo ranije nego što mislite.

piše: petmagazine.rs

Parodontalna bolest

Bez odgovarajuće stomatološke nege, do 70% mačaka će razviti parodontalnu bolest do svoje druge godine. Ne samo da je parodontalna bolest veoma bolna, već može dovesti i do infekcija, gubitka zuba i zdravstvenih problema u celom telu.

Parodontalna bolest je obično uzrokovana plakom i kamencem koji se taloži na mačjim zubima. Oba su izuzetno iritantna i dovode do simptoma kao što su loš zadah, upaljene desni koje su crvene, bolne i lako krvare, infekcije oko zuba, zubi koji mogu ispasti, jer su njihove potporne strukture (meka tkiva i kost) uništene.

A ono što počinje u ustima ne mora nužno da ostane tamo. Iako nije bilo mnogo istraživanja specifičnih za mačke, jedna studija je otkrila povećan rizik od hronične bolesti bubrega kod mačaka koje su imale parodontalnu bolest, posebno kada je bolest zuba bila u naprednijim stadijumima.

Srećom, sprečavanje parodontalne bolesti nije teško. Jednostavno morate ukloniti plak sa mačjih zuba pre nego što se stvrdne u kamenac, a najbolji alat za taj posao je četkica za zube za kućne ljubimce.

Pranje zuba

Pranje zuba kod mačaka će biti efikasno samo ako su zubi čisti za početak. Zbog toga je idealno da mačiću počnete da perete zube dok je još malo. Njihovi zubi će biti čisti, a mače će odrastati misleći da je pranje zuba normalan deo života.

Razgovarajte sa svojim veterinarom ako želite da počnete da perete zube starijoj mački po prvi put. Imajte u vidu da ne možete ukloniti tvrdi kamenac ili tretirati već postojeću parodontalnu bolest četkicom za zube. Vaš veterinar će verovatno morati da izvrši čišćenje zuba u ambulanti pre nego što počnete da perete zube svojoj mački kod kuće.

Alati potrebni za pranje mačjih zuba nisu skupi niti ih je teško pronaći. Moraćete za početak da imate spremljene mačje poslastice da nagradite svoju mačku za dobro obavljen posao, i bez toga ne pokušavajte da pokrenete proces pranja zuba. Zatim mala, meka četkica za zube, kao i pasta za zube dizajnirana posebno za mačke. Izaberite ukus koji voli vaša mačka.

Sada kada imate sve što vam je potrebno, vreme je da počnete.

Prvo, naviknite mačku na dodirivanje usta i zuba. Sedite sa svojom macom u krilu i nekoliko poslastica u blizini. Nežno je mazite po glavi i licu, podignite joj usne i dodirujte zube. Dajte joj poslastice nakon nekoliko sekundi i neka to bude to za početak. Radite ovo onoliko dana koliko je potrebno da vaša mačka ostane opuštena i srećna sve vreme.

Neki razlozi manjeg apetita kod mačke

 

Predstavite joj pastu i četkicu za zube. Stavite malo mačje paste za zube na prst i dodirnite desni i zube vaše mačke. Neka vaša mačka istraži svoju četkicu za zube kako bi se upoznala sa njom. Radite to nekoliko dana dok sve ne prođe glatko. Na kraju, stavite malo paste za zube na četkicu za zube, ali samo dodirnite zube svoje mačke četkicom za zube; nemojte četkati. Ovde je cilj dati vašoj mački vremena da se navikne na ukus i osećaj paste za zube i četkice za zube, a ne na sam proces pranja zuba.

Započnite četkanje nakon nekoliko dana. Sada je vreme da počnete da perete zube vašoj mački. Zamenite nekoliko sekundi dodirivanja zuba malim stvarnim pranjem zuba, a zatim se vratite na svoj stari šablon. Tokom nekoliko dana, zamenite sve više dodirivanja stvarnim pranjem četkicom i pastom za zube. Počnite sa prednjim zubima (obrativši posebnu pažnju na desni), ali se pobrinite da na kraju dođete do zadnjih, tamo se akumulira većina plaka i kamenca.

Iako je pranje mačjih zuba najbolje, vlasnici kućnih ljubimaca imaju nekoliko drugih opcija za održavanje mačjih zuba čistima. Ako vaša mačka jednostavno ne podnosi da joj perete zube, bolje išta nego ništa.Razgovarajte sa svojim veterinarom o tome koja vrsta kućne stomatološke nege je najprikladnija za vašu mačku.