Određivanje starosti mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/01/2024

Određivanje starosti mačke

Starost vaše mačke može biti misterija za vas ako je vaša nova mačka udomljena ili spasena. Možda ste čuli da je jedna godina za mačku ekvivalentna sedam godina za čoveka, ali to nije sasvim tačno. Naravno, možete generalno reći da li je vaša nova mačka mače ili odrasla mačka samo gledajući je, ali to i dalje ostavlja mnogo nagađanja.

piše: petmagazine.rs

Najbolji način da se utvrdi starost mačke je da se konsultujete sa veterinarom od poverenja koji može da odredi približnu starost mačke ispitivanjem njenih zuba, očiju, krzna i slično. Ipak, imajte na umu da vaš veterinar ne može odrediti tačnu starost, samo će dati okvirnu pretpostavku o tome koliko je stara vaša mačka.

Evo nekoliko načina na koje veterinari mogu odrediti starost vaše mačke.

ZUBI

Početni mlečni zubi kod mačaka prvi put se pojavljuju između 2 do 4 nedelje, što ih čini odličnim za određivanje starosti za mačiće. Njihovi trajni zubi se razvijaju iznad mlečnih zuba i do trenutka kada mače bude staro 3 do 4 meseca, trajni zubi će početi da pomeraju mlečne. Obično su svi stalni zubi na svom mestu do 6 meseci starosti, a njihov rast više nije koristan u određivanju starosti mačke.

Kod starijih mačaka, količina mrlja, ili kamenca, na mačjim zubima je takođe pokazatelj starosti. Međutim, sa lako dostupnim proizvodima za čišćenje zuba kućnih ljubimaca, kamenac možda neće biti dobar pokazatelj u zavisnosti od marljivosti negovatelja mačke. u pružanju stomatološke nege i zaštite. Vaš veterinar će takođe potražiti istrošenost zuba; što je mačka starija, to su njeni zubi više istrošeni. Međutim, ovo je slaba i nedovoljna smernica za određivanje starosti mačaka. Stoga, iako su zubi dobar pokazatelj približne starosti mačke ili mačića, oni nisu u potpunosti sigurni.

SEKSUALNA ZRELOST

Iako je mačka udomljena iz nekog prihvatilišta za životinje sterilisana ili kastriran pre nego što ste je doneli kući, nesterilisana ženka ili nekastriran mačak može dati tragove o njenom uzrastu na osnovu njene polne zrelosti.

Mužjaci dostižu polnu zrelost već sa 6 meseci. Znaci puberteta uključuju teritorijalno prskanje urina, kao i testise koji su izraženiji. Videćete ih pogledom na zadnji kraj mačke, gde su testisi postavljeni ispod anusa.

Ženke će obično imati svoje prvo teranje (ciklus estrusa) negde između 5 i 9 meseci. Mačka će vam reći da doživljava estrus veoma vidljivo i glasno. Ženka mačke je najplodnija u dobi od 18 meseci do 8 godina, iako može postati oplođena mnogo ranije ili kasnije u zavisnosti od plodnosti, opšteg zdravlja i pristupa nekastriranim mužjacima.

Međutim, mnogi veterinari sada praktikuju ranu sterilizaciju i kastraciju. Ne samo da to pomaže u sprečavanju ranih trudnoća, koje su teže i za majke i za mačiće, već se smatra da je sama operacija lakša za mačke u mlađoj dobi. Ovo može učiniti određivanje starosti mačke malo težim.

 

Mačke i starenje

 

KRZNO

Krzno ili dlaka mačića je fina i meka dok su maleni, ali kako mačka stari, njena dlaka će se zgusnuti i biti dosta oštrija. Takođe može promeniti boju, postati tamnija ili svetlija. Kada mačka dostigne određene godine, može čak imati bele ili sive pojedinačne dlake, baš kao što se dešava ljudima u procesu starenja. Iako to nije garancija starosti, krzno pomaže veterinaru da odredi starost mačke.

Pored toga, koliko redovno se mačka čisti može pomoći da se pokaže koliko je životinja stara. Mačke su veoma čista stvorenja, ali starija mačka bi mogla da počne da gubi zainteresovanost za brigu o svojoj dlaci, jer dobija na težini sa godinama, kada problemi sa zubima prouzrokuju da mačku bole usta ili ako je zbog artritisa bolno izvođenje karakterističnih uvijanja tokom mačijeg sređivanja.

OČI

Zdravi mačići i mačke u ranim godinama imaju oči koje su veoma jasne i svetle, bez tragova suzenja. Mačke u kasnijim godinama, međutim, mogu razviti zamućen izgled očiju, uključujući suzenje i/ili iscedak. Ovo se obično ne dešava dok mačka ne napuni najmanje 10 godina. Mačke starije od 10 godina često imaju određene promene na očima koje su vlasnicima jasno vidljive.