Mačke i starenje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
starija macka
Od petmagazine.rs - 28/02/2020

Mačke i starenje

Mace seniore trebalo bi češće voditi veterinaru, korigovati njihovu ishranu, pomoći im da se popnu na visinu, jer više nisu agilne kao nekada. Takođe, slabe im i čula.

Tekst: dr vet. med. Klara Ćurčin iz Veterinarske ambulante „Intervet” za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Vreme čini svoje i u mačjem životu, kao i svima i svemu na ovome svetu. Od procesa starenja ni mačke nisu pošteđene. Zato i kod njih postoje različite starosne kategorije. S obzirom na to da se u današnje vreme životni vek mačke kao kućnog ljubimca proteže u proseku od 15 do 18 godina, u seniorsku kategoriju spadaju sve mačke stare od osam do deset ili od 15 do 16 godina. Ovaj razmak od godinu-dve se postavlja zbog veličine mačke, jer veće rase kao npr. mejn kun ili norveška šumska mačka steknu status seniora pre nego obična domaća mačka.

Simptomi starenja

Najkarakterističniji znak starenja mačke koji vlasnik može da primeti jeste da se ona „smirila” i da više spava. To je prvi znak da starost uzima svoj danak i to je vreme kada bi trebalo zakazati prvi seniorski sistematski pregled kod veterinara. Ne bi trebalo čekati prve vidljive zdravstvene probleme, jer oni će doći kad-tad. Bolesti koje prate životno doba seniora su u manjem ili većem broju prisutne, kao i kod nas, i nisu izlečive, ali se mogu lečiti i mogu se kontrolisati njihove posledice zahvaljujući napredovanju medicine i farmaceutske industrije. Samim tim, i kvalitet života je na visokom nivou i tako se smanjuje ili eliminiše patnja životinje.

Briga o zdravlju

Zdravstvena zaštita mačke seniora je veoma važna. Osim prvog seniorskog sistematskog pregleda, trebalo bi obavezno obavljati i redovne godišnje vakcinacije, redovnu dehelmintizaciju (čišćenje od parazita), kao i zaštitu od buva. Sve te posete veterinaru mogu poslužiti za opširniji pregled jedinke i za bolje upoznavanje i praćenje pacijenta. Prilikom pregleda vlasnici mogu dobiti i neke smernice za promenu ishrane. U seniorskom dobu neophodno je uključiti nešto više vlakana u ishranu ili promeniti procenat (odnos) nekih sastojaka hrane, ili dodati neke sastojke kao što su na primer pojedini „podmazivači” zglobova ili promeniti odnos vitamina. Da bi mačka lakše funkcionisala u prostoru, trebalo bi joj olakšati penjanje i spuštanje sa visine. Ovo je potrebno uraditi jer su mačke robovi navika, pa iako neće moći da skoče na ormar, one će to ipak pokušati i lako mogu da se povrede.

macka spava

Nokti

S obzirom na to da se starija mačka manje kreće, i sigurno manje „oštri” nokte, trebalo bi obavezno proveravati dužinu noktiju. Kod starijih jedinki, posebno kod onih koji pate od nekog oblika osteoartritisa, nokti su obično duži od normalnih. Tako se dodatno remeti ionako poremećena statika hodanja. Mačkama seniorima trebalo bi seći nokte redovno, jednom mesečno ili jedanput u dva meseca. Ako želite da vaša maca senior ipak manikir „radi” na grebalici, obezbedite joj dovoljno visoku grebalicu kako ne bi dodatno opterećivala leđa i karlicu. Grebalica bi trebalo da bude dužine rastegnute mačke.

Analize

Naočigled zdrave mačke seniori trebalo bi okvirno na šest meseci da imaju jedan klinički pregled kod veterinara i jednu analizu krvi i urina. Ako pomislite da je to često, gledajte na to ovako – mačjih kalendarskih šest meseci može se uporediti sa ljudske tri do četiri godine života. Za to vreme mnogo toga može da se promeni.

Kosti, koža, organi

Istovremeno može doći i do promene u varenju, posebno u mogućnosti iskorišćavanja masti i proteina iz hrane. Zbog „isušivanja” organizma često nastupaju promene na hrskavicama zglobova, šta može otrežati kretanje jedinke. Koža se takođe menja zbog smanjene količine kolagena i elastina. Menja se, tj. smanjuje se funkcionalnost bubrega pri filtraciji, plućni parenhim gubi na elasticitetu, jetra gubi na funkciji detoksikacije, usporava se metabolizam i menja se distribucija materija.

Ne brinite

Sve ove promene ne bi trebalo da vas brinu, jer su to očekivane promene na telu u skladu sa starosnim dobom. Bitno je da budete svesni ovih promena i da pratite uputstva veterinara. Nažalost, očekivane promene ne mogu da se izleče ili otklone, ali mačka s njima može sasvim normalno živeti ako o njoj brinete na odgovarajući način.

Ono što možete da učinite i bez veterinarskog saveta jeste da maci obezbedite dovoljno atraktivan izvor vode kako ne bi bila dehidrirana. Hrana bi trebalo da bude sa naznakom „senior”. Redovno ljubimcu secite nokte. Pomozite mu u održavanju dlake i češljajte ga češće. Obezbedite čist vazduh u prostoriji, a ovo posebno važi za duvanski dim. Takođe, obezbedite im olakšan pristup omiljenim mestima, naročito onima na visini. I kad ste sve ovo uradili, zakažite sistematski pregled za vašu macu kod veterinara.

Čula

Kao i kod ljudi, i kod mačaka u seniorskom periodu života organizam počinje da se menja. Pre svega čula slabe. Vid slabi s vremenom zbog određenih očekivanih promena u oku, a mačke inače i nemaju fokus na predmete koji su blizu. Sluh takođe slabi. Ove promene kod mačke izazivaju osećaj ranjivosti i zato se one mogu u polumraku neobično oglašavati. Menja se i osećaj ukusa i mirisa, što može dovesti do slabijeg apetita.