Održan još jedan Mrnjau fest - tradicionalna manifestacija posvećena macama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/03/2022

Održan još jedan Mrnjau fest – tradicionalna manifestacija posvećena macama

Krajem januara održan je sedmi po redu Mrnjau Fest – tradicionalna beogradska manifestacija posvećena macama i onima koji ih obožavaju

Piše: Svetlana Lalović
Naslovna fotografija: Evelin Kovač

Iz godine u godinu Mrnjau Fest privlači sve više posetilaca svih generacija. I pored prohladnog januarskog vremena obožavaoci mačaka strpljivo su čekali u redu da se dive tim elegantnim i intrigantnim životinja koje su pristigle iz cele Evrope. Veliki broj posetilaca činili su najmlađi ljubitelji krznenih ljubimaca. Svi mališani bili su odmereni, nežni i strpljivi u kontaktu sa macama a njihove radoznale, širom otvorene oči i širok osmeh dominirali su prepunom Kristalnom dvoranom Hotela Jugoslavija.

Tokom dva festivalska dana posetioci su imali priliku da uživo upoznaju raskošne i jedinstvene mace mnogih egzotičnih rasa i posmatraju kako se takmiče za titule najlepših. Bile su tu impresivne sibirske, norveške šumske mačke i mejn kunovi, zatim raskošne birmanke, regdol i persijske mačke. Među kratkodlakim rasama prednjačile su britanke okruglih obraščića i robusnog tela, atraktivne bengalke, kao i uvek popularne ruske plave i škotske mace. U velikom broju bile su prisutne i sve popularnije mace bez krzna –  sfinksovi. Učestvovale su i manje poznati varijeteti i mačje rase – bele ruske plave, mančkin, korniš reks i transilvanke. Predstavljeno je 146 izuzetnih maca iz Srbije i inostranstva, od kojih se 136 takmičilo za prestižne međunarodne titule.

Jedan od programa na Mrnjau Festu bilo je udomljavanje spasenih mačaka. Posetioci su bili u prilici da izaberu i povedu kući macu svog života – novog čupavog, predljivog i maznog člana porodice. Mace su odnegovali Le PETit Mrnjau staratelji – ekipa odgovornih i predanih volontera koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace odu u nove domove zdrave, negovane i lepo vaspitane. Ovom prilikom ponuđeno je 25 maca, od kojih su mnoge pronašle svoje ljude.

Takmičenje po pravilima WCF

Licencirano takmičenje mačaka na Mrnjau Festu se odvijalo po pravilima World Cat Federation sistema. Mace su ocenjivale vrsne felinološke sudije iz Nemačke, Poljske, Mađarske, Rumunije i Srbije.

Takmičenje mačaka po pravilima WCF je odlična prilika da ljubitelji upoznaju popularne ali i manje poznate rase mačaka. Mace se takmiče za prestižne nagrade, a posetioci su u prilici da se informišu o interesantnim rasama putem prezentacija i direktno od odgajivača.

U WCF sistemu rasne mace su podeljene na pet takmičarskih kategorija prema dužini i vrsti krzna. U svakoj kategoriji mace se zatim dele na pet grupa: mačići, juniori, sterilisane, odrasle odgojne i domaće mace.

Takmičenje počinje za sudijskim stolovima. Mace pristupaju sudijama jedna po jedna i dobijaju ocene prema pravilima i standardima za svaku pojedinu rasu. Standardi propisuju vidljive odlike mačke – opšti izgled, boju i kvalitet krzna, boju očiju i drugo. Mace koje redovno dobijaju odlične ocene će vremenom osvajati WCF titule – od početne Champion pa sve do prestižne titule World Champion.

U drugom delu takmičenja međusobno se nadmeću mace različitih rasa. Najbolja maca se bira sistemom eliminacije. To je odlična prilika da odgajivač promoviše svoju mačku i rasu, a kako je ocenjivanje javno to je sjajna prilika da se i publika uključi u dešavanje na izložbi, dobro provede i nešto više nauči o rasnim mačkama!

Treći deo programa je Best in Show revija (BIS). Mace koje su na jutarnjem ocenjivanju za stolom osvojile dovoljan broj poena se nominuju – pozivaju da učestvuju u finalnoj BIS reviji. Sudijski žiri će javno proglasiti po jednu najbolju macu u svakoj kategoriji i grupi.

Na kraju takmičarskog dana se biraju najbolje mace među najboljima, koje osvajaju titulu Best of Best (BOB). Organizator može dodeliti i druge nezvanične nagrade, kao što je Nagrada publike.

Pobednica – kornis reks Hermione Magic Rivendell

Pobednice

Titule Best of Best ovoga puta osvojile su:

Alba Fantasy Avalon, britanska kratkodlaka maca iz Bugarske

Bora Tundra Blue, ruska plava maca iz Srbije

Dark Marci av Fager, norveška šumska maca iz Srbije

Hermione Magic Rivendell, korniš reksica iz Rusije

Tamed Leopard Khan Nitro, bengalac iz Srbije

Wemyss Coco Montrese, mančkin iz Rumunije

Za najbolju mačku ovog Mrnjau Festa proglašena je Hermione Magic Rivendell, tanana maca rase korniš reks, koja je stigla čak iz Rusije. Publici se najviše svideo Zevs of Madame Polosukhina, veliki narandžasti mejn-kun mačak iz Bugarske.

Društvo ljubitelja mačaka Le PETit je i ovaj put pohvaljeno od strane predstavnika World Cat Federation za inovativnost i sjajnu organizaciju ovog felinološkog događaja, jedinstvenog ne samo u Srbiji već i u Evropi. Mnogi evropski gradovi mogu da se pohvale cat caffe-ima, ali samo u Beogradu postoji mačji festival – Mrnjau Fest! Festival je završenom najavom:  vidimo se ponovo na crvenom tepihu Hotela Jugoslavije u oktobru.