Noćno mjaukanje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 12/03/2021

Noćno mjaukanje

Mačke obično nisu bučne kao psi, ali to ne znači da se ne oglašavaju. One će mjaukati, vrištati, rikati, plakati i ispuštati druge zvukove. Ponekad su ti šumovi tokom dana odgovor na razne stimuluse, ali mnogo puta se čuju su noću, kada vi pokušavate da spavate

Piše: Petmagazine.rs

Ako je vaša mačka aktivna, radoznala i voli da se igra, možda vas noću budi da bi tražila pažnju. Mačke će učiniti mnogo stvari da privuku pažnju, uključujući grebanje na vrata vaše spavaće sobe, dodirivanje šapama, skakanje na vas, spuštanje na pod i, naravno, mjaukanje. Ako “plače” za vašom pažnjom dok pokušavate da spavate, najbolje što u tom trenutku možete da uradite jeste da je ignorišete. Ovo je naravno teško za neke ljude, ali ako posvetite pažnju svojoj mački dok ona mjauče tražeći je, samo ćete podstaći neželjeno ponašanje. Čak i ako mački dajete negativnu pažnju vikanjem na nju, i dalje joj dajete pažnju. Čepići za uši mogu biti jedino rešenje dok ne sprečite noćno mjaukanje.

Sledećeg dana obavezno umorite mačku tokom dana. Slagalice, štapići sa peruškama, laserski pokazivači i igračke na baterije su odlična rešenja. Na nekim kamerama za kućne ljubimce postoje čak i laserski pokazivači kojima možete upravljati kada ste na poslu, tako da se možete igrati sa mačkom čak i kada niste kod kuće. Iscrpljujući svoju mačku i posvećujući joj svu pažnju koja joj je potrebna tokom dana, smanjićete verovatnoću da ona želi da mjauče noću.

Mjaukanje za hranu

Da li ste zaboravili da nahranite mačku? Mace često “plaču” za hranom ili poslasticama, a gladna mačka noću nije tiha. Nećete mnogo spavati ako je gladna, zato je obavezno nahranite pre spavanja. Ne ustajte kao odgovor na njene vapaje noću, jer ćete je na ovaj način samo podstaći da ponavlja ovu radnju svake noći. Takođe se pobrinite da uvek ima pristup čistoj vodi kako biste eliminisali žeđ kao razlog za noćne aktivnosti i buku.

Kognitivna disfunkcija

Slično ljudima sa demencijom, mačke mogu razviti kognitivnu disfunkciju, koja utiče na njihovu sposobnost da razumeju šta se oko njih dešava. Istraživanja su pokazala da se ponašanje starije mačke koja izgleda zbunjeno i mjauče bez očiglednog razloga često pogoršava noću. Ako sumnjate da vaša mačka ima neku vrstu kognitivne disfunkcije, postavite konačnu dijagnozu i razgovarajte sa veterinarom o mogućnostima lečenja.

Anksioznost, stres, nelagodnost ili bol

Bilo koje zdravstveno stanje ili situacija koja dovodi do anksioznosti, stresa, nelagodnosti ili bola može kućnog ljubimca učiniti nemirnim i glasnijim nego što je normalno.

Problemi sa vidom ili gluvoćom

Ako mačka ne može dobro da vidi ili čuje, može da se uplaši ili zbuni. Noću je vaša kuća obično tamnija i tiša nego danju, a ako vid ili sluh vaše mačke oslabi, možda će ona mjaukati tražeći pomoć ili utehu. Vaša mačka takođe možda nije svesna da glasno mjauče jer ne čuje dobro sebe. Očni vid se može pogoršati s godinama i bolestima, kao i sluh, pa ako vam se čini da vaša mačka gubi svoja čula, odvedite je kod veterinara.