Naučnici najavljuju drugo kloniranje felina - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dve mačke
Od petmagazine.rs - 19/03/2021

Naučnici najavljuju drugo kloniranje felina

Naučnici u Kini klonirali su mačku po drugi put. Državna agencija Sinhua izvestila je da je prva klonirana mačka u zemlji rođena u julu 2019. godine

Piše: Petmagazine.rs

Ping An, čije ime znači “Sigurnost”, rođen je 24. decembra 2020. godine na Poljoprivrednom univerzitetu Kingdao u provinciji Šandong. Mače je klonirano od domaće mačke i težilo je manje od jednog kilograma.

Istraživači su mogli odmah da utvrde da li je kloniranje uspešno zbog izrazitog izgleda mačke. Mačka sa više generičkih karakteristika zahtevala bi više testiranja, bez vizuelnog prosuđivanja.

Iako Ping An izgleda identično kao mačka koja je klonirana, njegova ličnost će verovatno biti drugačija, jer tu komponentu oblikuje i okruženje, a ne samo genetika.

Zao Mingui je vanredni profesor na Poljoprivrednom univerzitetu Kingdao, i on je vodio istraživanje. Nakon što je mnogo puta svedočio bolu ljudi nakon gubitka kućnog ljubimca, želeo je da pronađe rešenje.

 – Tada sam pomislio da bi to bio značajan posao, ako bih mogao da koristim tehnologiju kloniranja da “oživim” njihove pse – rekao je Mingui za Associated Press.

Profesor je prethodno klonirao policijskog psa u okviru drugog istraživačkog projekta u Južnoj Koreji 2016. Kasnije je započeo projekat “stvaranja” Ping Ana u junu 2020.

Istraživači su koristili uzorak kože mačke veličine nokta da bi započeli proces.

– Neke od ćelija su kasnije ubrizgane u jajne ćelije mačke, ćelije jajnika, odakle je uklonjen genetski materijal, stvarajući dvostranice, što znači embrione u kloniranju – izveštava Associated Press. – Dvostranice su zatim stavljene u telo ženki mačaka koje su služile kao surogat majke.

Tri od sedam surogat majki zatrudnele su. Ping An je prvorođeni, dok će se preostala dva mačeta roditi krajem februara 2021. godine.

Related Posts