Najsrećnije mesto za mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 25/11/2020

Najsrećnije mesto za mačke

Ne postoji dete niti odrasla osoba koja barem jednom u životu nije poželela da poseti “Diznilend”

Piše: Petmagazine.rs

Mesto magije i bajki koje privlači milione turista godišnje, “Diznilend” u Kaliforniji, svakako nije najsrećnije mesto na zemlji samo za ljude. Već decenijama kruže glasine o tome da se u “Diznilendu” nalazi mnoštvo divljih mačaka koje ne možete da vidite tokom radnog vremena, već tek po zatvaranju parka.

Noćni čuvari

Prva kolonija divljih mačaka u “Diznilendu” otkrivena je krajem pedesetih godina prošlog veka, kada su rukovodioci kompanije odlučili da dvorac Uspavane lepotice od rekvizita pretvore u atrakciju, i to nekoliko godina nakon što je park otvoren za javnost. Unutar zgrade radnici su otkrili desetine mačaka koje su tamo živele. One su tada proterane, ali im je kasnije, zbog velikog problema sa glodarima, “dozvoljeno” da se vrate. Prema sajtu Disneilandcats.com, kako bi se pozabavila tim problemom, kompanija je usvojila sve mačke, te ubrzo shvatila da su one zapravo vrlo efikasne u borbi protiv miševa. Niko nije siguran koliko danas tačno mačaka živi na imanju. Prema poslednjim procenama, ima ih oko 200, iako zvanično stoji da ih ima nekoliko desetina. Ova skrivena kolonija mačaka danas ima svoj nalog na Tviteru, kao profile na Instagramu i Fejsbuku.

Briga o divljim macama

Ako se pitate gde vole da lutaju mačke “Diznilenda”, uglavnom će ih gosti uočiti u blizini restorana Hungry Bear, Taste Pilot’s Grill u DCA, White Water Snacks u Velikoj Kaliforniji, Rose Court Garden u okviru hotela “Diznilend” i oko jarka koji se proteže paralelno sa stazom za tramvaj “Miki i prijatelji”. To su mesta koja se nalaze u blizini stanica za hranjenje mačaka.

Neke mace imaju čak i imena, uključujući Franciska, dugodlaku mačku boje kornjačevine, Horacija, američku kratkodlaku mačku, i Đovanija, domaću mačku.

Međutim, ono što je najbitnije jeste da, iako ove preslatke mačke mogu da deluju prijateljski, treba ih ostaviti da se rade svoj posao u parku. Za razliku od lutalica (mačaka koje je vlasnik napustio ili izgubio), divlje mace se rađaju u divljini, pa nisu prošle odgovarajuću socijalizaciju za interakciju sa ljudima. To ne znači da im se ipak ne možete diviti izdaleka.

Danas se o njima brinu radnici parka uz pomoć lokalnih veterinarskih klinika. Postoje stanice za hranjenje i prihvatilišta u kojima mačke imaju rutinsku veterinarsku negu, uključujući tretmane protiv buva, sterilizaciju i kastraciju i vakcinaciju.

Istorija
Prvi “Diznilend” otvoren je u Kaliforniji, blizu Los Anđelesa, 17. jula 1955. godine kako bi se deca i svi oni koji se osećaju mladima zabavljali sa svojim omiljenim crtanim likovima iz “Dizni produkcije”. Radi se o konceptu zabavnog parka u kojem svakoga dana iznova i iznova oživljavaju Diznijevi junaci i princeze. Danas, „Diznilend” postoji u Tokiju, Parizu, Hongkongu, Šangaju. U Americi postoji još na Floridi, u Orlandu.

Related Posts