Najskuplje mačke na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 05/11/2022

Najskuplje mačke na svetu

Iako su ulice, udruženja i skloništa prepuna mačaka svih oblika, boja i starosti, i premda su takvi ljubimci često privrženiji vezujući se za čoveka kao “spasitelja”, ljudi se često odlučuju da uzmu čistokrvnu rasu mačaka

Izvor: N1

Ljubimca ne treba birati prema izgledu nego karakteru, ali evo koje su karakteristike i cene deset najskupljih rasa mačaka na svetu.

10. Sijamska

Sijamska mačka potiče s Tajlanda i spada među najskuplje, ali i najživlje, najotvorenije i najveselije rase. Ona se malo teže povezuje s vlasnikom i prihvata suživot s drugim ljubimcima. Cena se kreće oko 1.200 evra.

9. Britanska kratkodlaka

Ova rasa, najčešća u Velikoj Britaniji, poznata je po okruglastim obrazima i naborima oko usta s kojima podseća na mačku iz “Alise u zemlji čuda”. Cena joj se kreće oko 1.500 evra.

8. Ruska plava

Jedna od omiljenih kućnih ljubimica potiče iz Rusije. Ova znatiželjna pasmina ima neobične crte oko usta iako od svih najviše podseća na domaću mačku. Želite li ovu lepoticu, moraćete izdvojiti između 900 i 2.000 evra.

7. Škotski fold

Poreklom iz Škotske, ova rasa može biti raznih boja. Jedinstvena je po ušima koje se preklapaju prema napred i najčešće jarko narandžastim očima. Zbog posebne anatomije uši zahtevaju i posebnu negu i brigu. Zato im i cena može dostići 3.000 era.

6. Peterbald

Također ruskog porekla, ova rasa mačke ima vrlo kratku dlaku, a može biti i potpuno bez dlake. Rezultat je eksperimentalnog parenja pasmina Don Sphynx i Orijentalne mačke, a nastala je tek devedesetih godina prošlog veka. Nežna je i zaigrana, agilna i aktivna, pa od nje možete očekivati da istraži celu kuću. Cena doseže do 3.000 evra.

5. Sfinks (Sphynx)

Jedinstvena po tome što na telu nema krzna, ove se mačke mogu pohvaliti izrazitom inteligencijom, nežnim karakterom i sklonošću drugim kućnim ljubimcima. Izrazito su privrežene vlasnicima i pate kad ostanu same. Cena – oko 3.000 evra.

4. Manks ili Manska mačka

Manks potiče sa ostrva Mana u Irskom moru, uz zapadnu obalu Velike Britanije. Jedinstvena je po tome što uopšte nema rep ili je vrlo kratak. Prema legendi, Manks je jedna od životinja spasenih od biblijskog potopa, a bez repa je ostala jer je Noa prebrzo zatvorio vrata kad je uskočila u arku. Cena ide do 3.500 evra.

3. Persijska mačka

Poreklom iz Anatolije ova pasmina mačke cenjena je još iz doba kraljice Viktorije. To ne čudi s obzirom na to da ova rasa zahvaljujući svojim pokretima i dugoj dlaki deluje kraljevski. Ali, upravo zato zahteva nešto više brige od ostalih rasa, barem što se tiče krzna. Neki primerci rase iz legla s nagradama mogu dostići cene i do 5.000 evra.

2. Savana

Ova neobična pasmina zapravo je mešanac između divlje mačke servala i domaće mačke. Budući da se radi o mešancu, prilično je neukrotiva pa joj je odmalena potrebna socijalizacija i trening. Spada među retke mačke koje ne samo da vole vodu, nego su joj i sklone do te mere da će se rado igrati s vodom ili se kupati. Budući da se radi o vrlo retkoj rsi koja zahteva puno brige, cena joj može dosezati do 20.000 evra.

1. Bengalska

Bengalska mačka je jedna od najmlađe nastalih rasa veštačkom selekcijom. Nastala je ukrštanjem Azijske leopard mace i domaće mačke i posebna je po krznu s istaknutim leopard šarama. Jako je društvena, nežna, obožava da skače, puno se kreće i zato joj treba i puno prostora. Na trenutke se čini neumorna. Mačići iz najcenjenijih legla koštaju i do 20.000 evra.