Najpametnije cica-mace - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pametne rase macaka
Od petmagazine.rs - 02/06/2020

Najpametnije cica-mace

Ako nas pitate – svaka mačka je najpametnija, ipak, postoje neke rase koje slove za inteligentnije od drugih. Evo koje su

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Nije teško prepoznati pametnu mačku. One obično pršte od energije, uživaju u učenju trikova i interaktivnim igrama. Obogaćivanje okruženja u kojem mačka boravi može da spreči dosadu, a posebno je korisno za inteligentne mačke. Kad nisu izložene mentalnim izazovima, pametne mačke mogu razviti probleme u ponašanju.

Ako želite da imate inteligentnu mačku, evo na koje biste rase trebalo da se fokusirate.

Abisinska mačka

abisinska macka

Abisinke su veoma inteligentne mačke. U svim prezentacijama i opisima ove rase naglašava se njihova inteligencija. Ove mačke su atletske građe, okretne i nežne prema ljudima. Rado učestvuju u svim porodičnim aktivnostima. Obično ne vole da sede u krilu, ali to ne znači da ne uživaju u pažnji svojih gospodara. Vole i društvo drugih životinja.

Balinezijska mačka

balinezijska macka

Balinezijska mačka je u osnovi dugodlaka verzija sijamske mačke. Sklona je istraživanju svega što rade ljudi. Obično se dobro slaže sa svojom porodicom, ali može upasti u nevolje istražujući dom, posebno ako okruženje nije mentalno dovoljno izazovno.

Bengalska mačka

bengalska macka

Bengalska mačka je najpoznatija po svom krznu koje uzorkom podseća na jaguarovo ili leopardovo. Veoma je inteligentna, atletske građe i pomalo divlja. Voli da trči, da skače, da se pentra i igra. Potrebno joj je mnogo prostora za igru, kao i za mentalne izazove.

Burmanska mačka

burmanska macka

Ovo je energična i prijateljski nastrojena rasa koja voli da se druži sa svojim ljudima. Pametna je, prilagodljiva, razigrana i sklona obuci. Treba joj društvo koje će joj umanjiti samoću i dosadu.

Korniš reks

kornis reks

Ovo su veoma radoznale i inteligentne mace. Obožavaju decu i u njima rado nalaze partnere za igru. Korniš reks je aktivna i prijateljski nastrojena mačka, a neki kažu da su poput pasa. Uživa u igri i interakciji s ljudima.