Najčudniji kustos u Srbiji - priča o prijateljstvu između Ramzesa i Olje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ramzes
Od petmagazine.rs - 01/10/2020

Najčudniji kustos u Srbiji – priča o prijateljstvu između Ramzesa i Olje

U istorijskim knjigama Ramzes je zabeležen kao najpoznatiji egipatski faraon, osnivač dinastije, istaknuti ratnik i zaštitnik. Međutim, priča koja sledi nije o tom Ramzesu već o jednom drugom, jedinstvenom članu Muzeja kulturnog centra u Bačkoj Palanci. Ovo je priča o prijateljstvu između jednog mačka i jedne Olje, započeta ovog leta.

Piše: Dunja Božić / petmagazine.rs
Foto: Privatna arhiva

Ramzes je, ne tako davno, bio ulični mačak, skitnica, bez imena, kuće, hrane, pažnje i ljubavi. Ljudi su ga najčešće viđali u centru grada Bačke Palanke, zapuštenog, kako luta, traži hranu, mesto da odmori, da se skloni. Dešavalo se da ne jede danima ili da bude mokar od kiše koja je znala neprestano da pada, jednostavno – bilo je loših dana. Znali su da ga teraju mrzovoljni psi, loši ljudi, nestašna deca… Tako je jednog dana i stradao od ljudske ruke, kada ga je prvi put videla i prišla mu ona naša Olja s početka priče. Bio je krvav, sa povređenim okom i ranama po telu. Iako mu je Olja prišla, nahranila ga i napojila, nije mogla da se zadržava i morala je da se vrati na događaj sa kojeg je na kratko izašla. Međutim, nije ostala mirna i celu noć je razmišljala o povređenom mačku i znala da mora nešto da učini. Olja se već godinama bavi humanitarnim radom, pomaže pri udomljavanju mačaka i pasa u Bačkoj Palanci i vodi računa o uličnim životinjama. Cela akcija joj nije bila nepoznata.

Ujutro se uputila ka mestu gde je mačka poslednji put videla i naravno, zatekla ga je sklupčanog, s gangrenom na obrazu, krvavim okom, ranama i buvama. Iako mu je bila nepoznata, mačak je Olji dozvolio da ga podigne i odnese do veterinara. Prognoze su bile loše, usledile su operacije, a Olja je znala da posle posla trči do veterinara samo da bi ga na kratko pomazila i probala da ga natera da jede. I molila se, molila se da preživi u ime svih onih nevoljenih koji žive na ulici.

Pažnja i ljubav čine čuda!

I uspeo je! Ovog juna, nakon deset dana koje je proveo u veterinarskoj ambulanti, mačak je počeo da ozdravlja, radovao se, stoički podnosio sve testove, analize i terapije i napredak je bio evidentan. Nakon oporavka u veterinarskoj ambulanti, Olja je odlučila da mačka odvede na svoje radno mesto, u Muzej grada Bačke Palanke.

Odmah sam ga odnela u ogromni i impresivni Muzej grada (na koji smo ga i čipovali) rešena da ga volim zauvek. Otišao je do replike velike mumije i sretno mauknuo, a ja sam znala da je sam sebi izabrao ime: Ramzes, priča za Magazin “Mačka” Olja Nađ, direktorka Muzeja kulturnog centra Bačke Palanke.

Mačak je vrlo brzo shvatio gde se nalazi i šta se dešava.  

Glavni kustos Muzeja

Ramzes je dobio dom i umesto večitog opreza usled skitalačkog načina života, sada je bezbedan, opušten i zdrav. Ne voli da izlazi na ulicu. Olja nam priča da je jednom otišao u zbornicu susedne škole i odspavao, ali je strpljivo čekao da dođe po njega.

Pošto Muzej nema kustosa, Ramzes je sa lakoćom preuzeo tu funkciju i zaduženja koja obavlja sa radošću. Posetioci imaju privilegiju da ih kroz postavke Muzeja vodi iz prostorije u prostoriju, a obilazak, uglavnom, počinje fotografisanjem sa Ramzesom. On strpljivo pozira, divan je sa decom i tolerantan, dečija maženja su za njega pesma, pažljiv je i pametan. Deca su ga naučila da pije vodu iz čaše, da legne, i upravo zbog te njegove mirnoće, strpljivosti i stabilnosti, posetioci ga obožavaju.

Jer znate, istraživanja pokazuju da ako mačku na nešto primoravate, situacija se neće lepo završiti. Naravno, mačke nisu zlopamtila i neće vas zamrzeti ako joj nešto nije po volji, ali uvek imajte na umu da je ne bi trebalo primoravati ni na šta što ne želi. Međutim, eto, Ramzes je posebna mačka. I Olja nam to potvrđuje i ističe kako je on srce Muzeja.

Ramzes danas živi u samom objektu, preko dana spava u kancelariji zaposlenih ili šeta sa gostima, obilazi postavke. Noću bude na svom kauču i foteljicama, i jedinu senku na ovo srećno Ramzesovo vreme baca pomisao na sve njegove godine na ulici, godine bez mene i šta god da uradim, čini mi se – malo je, kaže Olja.

Ramzes ne prlja prostor, on sve zna i brzo uči, a pošto je mačku skoro nemoguće posedovati, Olja nam kaže da su odlučili da Ramzes poseduje njih!

Avanture sa Ramzesom

Početkom jula meseca, kada je mačak Ramzes postao ravnopravni član Muzeja, Olja je došla na ideju da se održi i prva radionica za decu pod nazivom “Avanture kroz Muzej grada sa Ramzesom”. Na prvom druženju deca su se upoznala sa periodom ledenog doba i sa životinjama koje su tada živele a koje su izumrle. Mačak Ramzes je, naravno, imao glavnu ulogu, učestvovao je u radionici, slušao priče o njegovim drugarima, mazio se i uživao u dečijoj pažnji.


Olja i roda Re
a

– Ramzes nije moja prva udomljena životinja, bilo ih je na stotine –  pasa, mačaka, ptica, a više od decenije sam imala autorsku emisiju posvećenu napuštenim životinjama. Pre dve godine u centru Bačke Palanke pronašla sam mladu rodu iznemoglu od vrućine. Uzela sam je i odvele u svoj stan i smestila je na veš mašinu u kupatilo. Hranila sam je iz ruke, kederima, jer je samo to htela da jede. Kada se oporavila, vežbala je letenje u dvorištu kuće smeštene blizu bare gde su se okupljale druge rode. Znala je da mi, kada je zagrlim, kljunom skida naušnice i gricka kosu. Planirala sam da je zadržim, ali stručnjaci iz Zavoda za zaštitu životinja su me savetovali da je pustim da odleti, krajem avgusta. I tako je i blo. Rea je odletela a ja sam u isto vreme bila tužna i srećna, priča Olja.

Related Posts