Moskva: Mačje pozorište jedno od omiljenih destinacija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/09/2019

Moskva: Mačje pozorište jedno od omiljenih destinacija

Pozorište mačaka u Moskvi jedinstveno je mesto na svetu u kojem se već tri decenije igraju pozorišne predstave u kojima glume mačke.

Izvor: Anadolija, N1

Ansambl mačaka u moskovskom pozorištu izvodi zanimljive performanse na biciklima, žicama i drugim akrobatskim rekvizitima, a najveće zvezde mačijeg glumišta uživaju u luksuznom smeštaju i imaju poseban tretman.

  • Mačka ništa ne radi pod prisilom, ali moguće je s njima postići dogovor s obzirom na njihove prirodne sposobnosti i potrebe. Ukoliko postoji tu i ljubav i uzajamno poštovanje, uspeh sam dođe. Nemoguće je iza kulisa kazniti mačku i onda od nje očekivati nastup na pozornici. To s mačkama ne ide tako – kazao je Dmitrij Kuklačev, zamenik direktora pozorišta.

Pozorište mačaka osnovao je daleke 1990. godine Jurij Kuklačev s ciljem da svoju karijeru cirkuskog klovna učini zanimljivijom i jedinstvenom. U celom projektu mu pomaže sin Dmitrij koji ima izuzetne umetničke talente.

Dmitrij je rekao da u pozorištu živi oko 200 mačaka koje glume u 12 predstava, a da je tu i 30 mačaka koje su u penziji.

  • Publici nudimo 12 predstava. S ponosom to ističem jer u poređenju s dramskim pozorištima, nama treba dosta više vremena, oko pet godina, da spremimo novu predstavu – kazao je Dmitrij.

On je dodao da predstavama prethodi i zahtevni proces odabira, a zatim i treninga mačaka da bi one bile spremne za izlazak na pozornicu.

  • Mačke moraju biti zdrave, imati različite talente i biti vesele i čile. Kako to vidimo kod mačke? Pa, jednostavno mora biti znatiželjna i istraživati sve detalje u novom prostoru. Ako to radi, to je prvi znak umetničkog dara. Nakon što utvrdimo postojanje talenta, onda slede pregledi psihofizičkog zdravlja mačke – pojasnio je.

Među najpoznatijim glumcima Moskovskog mačjeg pozorišta je mačak Boris koji glumi u reklamama za hranu za mačke.

Pogledajte kako izgleda delić njihove predstave, i ako budete u poseti Moskvi, obavezno odvojte vreme da pogledate neku predstavu 🙂