Mitovi koji se odnose na brkove - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka brkovi
Od petmagazine.rs - 29/04/2022

Mitovi koji se odnose na brkove

Nauka je potvrdila da su macama brkovi veoma važni jer pomoću njih odmeravaju prostor u kome se nalaze, a dokazano je i da su više nego korisni prilikom hvatanja plena. Međutim, nisu retki vlasnici koji čuvaju brkove svojih mezimaca kao amajliju. Evo zašto to rade:

Donose sreću. Kao što roditelji čuvaju bebine zubiće, tako vlasnici mačaka za sreću čuvaju brkove svojih mezimaca. Najčešće se kao amajlije nose u staklenim bočicama u torbi, ili se zalepe negde u stanu kao simbol dobre sreće.

Sprečavaju saobraćajne nesreće. Zvuči smešno, ali prisutno je i verovanje da ako u automobilu, u beloj vrećici ili kesi držite mačje brkove, to će sprečiti udese i druge probleme s vašim kolima, bilo da je u pitanju kvar ili krađa.

Sastojak vradžbina. Kao što je poznato, mačke se već vekovima povezuju s veštičarenjem, pa ne čudi što su brkovi sastavni deo čarolija (ili napitaka).

Pohvala. U Americi se od 1920. godine odomaćio izraz „kao mačji brk”, što u prevodu znači biti izvrstan, superioran, bolji od drugih.

PROČITAJ JOŠ: PSI UGLAVNOM PAMTE SAMO DOBRE STVARI