Međusobna komunikacija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka se sakriva
Od petmagazine.rs - 07/09/2021

Međusobna komunikacija

Mačke imaju različite načine komunikacije sa drugim mačkama i sa ljudima. One komuniciraju glasovno (mijaukanje, mumlanje i siktanje), telom i ponašanjem.

– Mačke mjauču samo radi komuniciranja s ljudima, a ne s drugim životinjama, kaže antrozoolog Džon Bradšavu u njegovoj knjizi „Cat Sense: Kako vam nova mačja nauka može učiniti boljeg prijatelja vašem ljubimcu“, u kojoj navodi i to da divlje mačke ne mijauču ni približno kao domaće.

Osim toga, naučnici veruju da je mijaukanje manipulativno ponašanje koje mačke usvajaju da bi dobile ono što žele. Takođe, tvrde da mačke mogu naučiti koji zvukovi su najefikasniji u navođenju svojih vlasnika da rade ono što žele.

Da li ih razumemo

Davne 1895. godine, kada su mačke tek počele da postaju kućni ljubimci, profesor Alfons Leon Grimaldi napisao je esej koji objašnjava šta mačke govore ljudima. Pre 1895. godine mačke su bile uglavnom životinje koje su živele na otvorenom, i njihova primena je bila, prvenstveno, hvatanje glodara. Mačke su retko uvođene u kuću. U svom eseju “Mačka” Grimaldi je “preveo“ neke od najčešćih mačjih reči u ljudske reči.

Žan Kraighed Džord, prirodnjak, istih godina, je pokušao da kategoriše vokalizacije mačaka na način koji se čini vrlo sličnim ljudskoj komunikaciji. Na primer, Mee-o-ov (sa padom ritma), je po njemu, protest ili kukanje.

Ali ne veruju svi naučnici da se zvukovi mačaka mogu tako lako tumačiti. Druga istraživanja su otkrila da mačke ne koriste vokalizacije kako bi privukle pažnju ljudi, ali sposobnost tumačenja tih zvukova uvelike ovisi na ljudskom. Vlasnici mnogo bolje tumače značenje svojih mačaka. Jedan uobičajen nesporazum među vlasnicima mačaka je da mačke mumlaju samo kada su srećne. Sandi Robins objašnjava da, dok većina mačaka „mesi“ kada je srećna, ona takođe to radi i kada je uznemirena ili u bolovima.

Nekoliko saveta za poboljšanje komunikacije:

Osmehnite se vašoj mački i pogledajte je u oči i polako trepnite. Oni ovo shvataju kao gest ljubavi.

Razgovarajte sa njima. Mnogi vlasnici otkrili su da su njihove mačke pričljivije kada odgovore na njihovo mijaukanje! Obratite joj se blagim i mirnim glasom. Mačke su osetljive na visok ton i obično ne opraštaju.

Izbegavajte da govorite negativne stvari zajedno sa njihovim imenom. Na primer, ako kažete “Ne, pahuljo! Pahuljo, siđi sa šanka“ itd, ovo će ih zbuniti. Najbolje je da mačka poveže svoje ime sa mirnim tonom.

Najbolji način da priđete mački je da se podignete na njen nivo i ispružite ruku sa zatvorenom šakom i jednim ispruženim prstom.

Što više budete gledali i slušali mačku, lakše ćete razumeti šta ona želi. Uočite obrasce u svom ponašanju.