Mali Niki - prva komercijalna klonirana mačka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 02/06/2022

Mali Niki – prva komercijalna klonirana mačka

Prva klonirana mačka na svetu, rođena jer u decembru 2001. godine. Inače, naknada za kloniranje od 50.000 dolara za Litl Nicki bi, na primer, bila dovoljna da se steriliše više od 1.400 mačaka

Piše: petmagazine.rs

Litl Niki je proizvela kalifornijska kompanija Genetic Savings & Clone Inc, i vlasnica, koja radi u avio industriji, rekla je da je oduševljena rezultatom.

– On je identičan. Njegova ličnost je ista, rekla je Džuli, za Asošijeted pres. – Kada je Mali Niki zevnuo, čak sam videla dve tačke u njegovim ustima – baš kao što je Niki imao, rekla je. Mali Niki voli vodu, kao i Niki, a već je skočio u kadu kao što je Niki nekada radio.

Kompanija je saopštila da se sada nada da će iskoristiti mnogo unosnije tržište kloniranih pasa za kućne ljubimce. Međutim, reakcija unutar naučne zajednice i zagovornika zaštite životinja bila je negativna, a stručnjaci su rekli da, osam godina nakon stvaranja Ovce Doli, kloniranje životinja ostaje veoma eksperimentalna nauka.

– Ovo je potpuna glupost. Vaskrsavanje mrtvog ljubimca je jednostavno smešno, rekao je za Gardijan Rudolf Dženiš, stručnjak za kloniranje sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu. Velika je verovatnoća da će ove mačke izgledati isto, ali ove životinje neće biti normalne. Imaće veoma kratak životni vek kao što su imale Doli i druge klonirane životinje, i imaće ozbiljne zdravstvene probleme.

Džuli takođe ima sreće što se Mali Niki potpuno poklapa sa originalom, koji je umro u dubokoj starosti od 17 godina.

Naučne vrednosti u kloniranju

Prva klonirana mačka na svetu, rođena u decembru 2001. kao zajednička proizvodnja Savings i Clone Inc i Teksaškog A&M univerziteta, imala je drugačiju dlaku od originalne, jer boja dlake nije u potpunosti genetski određena. Ali potencijalni problemi nisu uznemirili Džuli. Kada je njena prvobitna mačka umrla, poslala je uzorak DNK u Savings & Clone. Istraživači su koristili tehnologiju poznatu kao transfer hromatina, u kojoj je Nikijeva DNK presađena u jajnu ćeliju čije je jezgro uklonjeno. Embrion je zatim stavljen u matericu surogat majke kako bi se proizvela Džulini ljubimac. Proces je bio izuzezno rizičan.

Lu Havthorne, Genetic Savings i izvršni direktor Clone-a, rekao je da otprilike trećina klonova u njihovim eksperimentima nije preživelo duže od 60 dana. Između 15% i 45% kloniranih mačaka rođeno živih umire u roku od 30 dana, rekao je on.

Visoka stopa smrtnosti izazvala je gnev zagovornika zaštite životinja, koji kažu da nema korisne aplikacije za kloniranje kućnih ljubimaca. Humano društvo Sjedinjenih Država procenjuje da se svake godine u SAD ugasi između tri i četiri miliona neželjenih kućnih ljubimaca; Naknadom za kloniranje od 50.000 dolara za Litl Nicki bi, na primer, bila plaćena sterilizaciju za više od 1.400 mačaka.

– Sa milionima zdravih mačaka i pasa u Sjedinjenim Državama, ovo je poslednja stvar koja nam je potrebna, rekao je za Gardijan Vejn Pasel, predsednik društva.

Sa 50.000 dolara po ljubimcu, malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti biti ogroman broj kloniranih mačaka. U Britaniji je ta ideja daleko od umova većine naučnika. Dr Grifin je rekao da nema naučne vrednosti u kloniranju mačaka i, kao takvom, još manje istraživanja na životinjama.

INFO

U osam godina istraživanja na životinjama visokog profila od kada je proizveden prvi klon na svetu, Roslin institutu su se pet puta obratili bogati vlasnici kućnih ljubimaca koji su želeli da vaskrsnu svoje životinje. Dr Grifin je rekao da je institut uvek ljubazno odbijao. Dodao je da se na međunarodnom planu kloniranje kućnih ljubimaca retko pokušava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje reguliše eksperimente na životinjama, saopštilo je da posao koji obavljaju Genetic Savings and Clone neće biti licenciran u ovoj zemlji. Dr Grifin je rekao da će naučnici ionako biti daleko od usluga kloniranja kućnih ljubimaca.