Mačor pronađen 1.900 kilometara od kuće - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka
Od petmagazine.rs - 26/11/2019

Mačor pronađen 1.900 kilometara od kuće

Viktor Usov je pronašao mačora koji je nestao pre pet godina, čak 1.900 kilometara daleko od mesta u kojem su zajedno živeli. Viktor je iz Portlanda, grada u američkoj državi Oregon, a crni mačor Saša pronađen je u Santa Feu u Novom Meksiku.

Izvor: BBC, Foto: Shutterstock (ilustracija)

Sašinog vlasnika pronašli su na osnovu mačorovog mikročipa koji su skenirali, rekli su iz Skloništa za životinje Santa Fe. Saša je vraćen u Portland vlasniku.

Viktor kaže da je prijavio nestanak ljubimca pre pet godina, ali da je izgubio nadu da će Sašu ponovo videti.

  • Nisam mogao da verujem – rekao je u skloništu za životinje. – Pomišljli smo na najgore, ali kada smo primili poziv, bili smo tako zahvalni što je Saša živ i zdrav.

Kako je mačor dospeo u Santa Fe i dalje nije jasno, ali Usov veruje da je njegov ljubazni kućni ljubimac negde „uhvatio prevoz”.

  • Želim da mislim da je bio na velikoj američkoj avanturi – rekao je.
Mačak je prevalio dalek put

Ova priča pokazuje koliko je važno mikročipovanje kućnih ljubimaca, kaže Mirad Kirdar, službenik za odnose s javnošću u prihvatilištu Santa Fe.

  • Jednostavan mikročip, veličine zrna pirinča koji je ugrađen ispod kože kućnog ljubimca, pomogao nam je da pronađemo vlasnika ove nestale mačke – navodi se u njegovoj izjavi.

Mikročip je jedini oblik identifikacije kućnih ljubimaca koji je „trajan, sa jedinstvenim brojem koji ne može da otpadne, bude izmenjen ili uklonjen”, dodao je on.