Da, mačke sanjaju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka spava
Od petmagazine.rs - 31/08/2021

Da, mačke sanjaju

Sigurni smo da volite da gledate vašu ljubimicu kako spava, bezbrižno, nevino i mirno. O čemu je mogla da sanja i zbog čega joj se brkovi trzaju, a šape nespretno udaraju po nevidljivim igračkama, saznajete

Piše: petmagazine.rs

Mačke sanjaju. Naučnici koji proučavaju ponašanja ljubimaca slažu se da postoji među svim sisarima sličnosti u strukturi mozga, a aktivnosti mozga tokom spavanja i ponašanju u snu ukazuju na to da je sanjanje verovatno univerzalno.

Ali možemo li da znamo o čemu sanjaju? Nedavna istraživanja daju nam prilično dobre nagoveštaje, a dobra vest je da vaša ljubimica verovatno sanja o svojim omiljenim stvarima, uključujući i vas, znači – funkcija snova ista je za mačke i za ljude. Tokom sna obrađujemo iskustva i informacije sa kojima smo se susreli tokom dana. Sanjanje nam pomaže da procesiramo emocije i formiramo uspomene.

Radnje koje preduzimamo u snovima su nam poznate i svakodnevne su, kao što je hodanje, sastanak, ručak itd. Iz toga proizilazi da radnje koje mačke doživljavaju u snovima verovatno jesu slične njihovim svakodnevnim aktivnostima. Istraživači su primetili da tokom REM spavanja, moždana aktivnost sanjara (bilo mačka, pacov ili čovek) izgleda veoma slično aktivnim delovima dana.

Faze sna

Snovi se češće pojavljuju tokom određenih faza. Spavanje je vreme kada prestajemo da komuniciramo sa spoljnim svetom i naš mozak obrađuje mnoga iskustva koja smo imali tokom dana. Tehnički, san je stanje smanjene svesti i voljne motoričke aktivnosti.

Postoje dve vrste sna: spavanje sa brzim kretanjem očiju (REM) i ne-REM spavanje. Većina snova se javlja tokom REM faze – faze nasumičnih i brzih pokreta očiju ispod zatvorenih kapaka. Pokret tela blokira mozak, pa nije moguće fizički odglumiti snove.

Snovi koji se javljaju tokom REM spavanja obično su detaljni, dugi, pa čak i maštovitiji, dok su snovi u ne-REM fazi uglavnom kratki. Pa tako, tokom REM spavanja, mačka može da se trgne, pomeri usta, ali svakako ne može da se popne na zavesu.

– Mačke pokazuju sve fiziološke i karakteristike ponašanja sna kao kod ljudi: niskonaponska aktivnost brzih talasa, brza EEG aktivnost – gde su moždani korteks (centar za razmišljanje) i hipokampus (centar za pamćenje) aktivni uprkos kontinuiranom bihevioralnom snu, kaže naš sagovornik, Dragan Ivanović, veterinar. – Međutim, ciklusi spavanja kod mačaka su kraći. Mačke doživljavaju REM spavanje tri puta češće od ljudi: svakih 25 minuta, u poređenju sa svakih 90 minuta kod ljudi. To znači da mačke mogu dostići REM san čak i tokom mačjeg sna. Pretpostavlja se da mačići provode više vremena u REM snu od starijih mačaka, zbog toga što se u tom periodu mozak razvija brzo.

Dobar san, ili ne

Kao i ljudi, i mačke mogu da imaju problema sa spavanjem. Nedostatak sna može biti uzrokovan apnejom za vreme spavanja, stanjem koje utiče na disanje tokom sna. One mogu patiti i od nesanice. Ako otkrijete da se vaša mačka ne „odmara dovoljno“, posetite svog veterinara kako biste isključili neku od bolesti i zatražite savet kako da podstaknete mačku da spava. To može uključivati dodatno vreme za igru kako bi se potrošila energija ili dobar obrok pre spavanja.

Šta god da radite, nemojte se „predati“ mački kojoj je cilj da vas probudi usred noći. Njen noćni raspored može izazvati haos u vašem snu, međutim uz upornost moguće ju je naučiti da poštuje vaše vreme za spavanje.

Noćne more

Da, mačke mogu da imaju loše snove.

Međutim, sigurni smo da one ne sanjaju o politici, kataklizmama i drugim alarmantnim stvarima koje su videli ili čuli na televiziji. Ne ometaju ih globalne klimatske krize, finansijske nevolje, zapošljavanje i drugi uobičajeni problemi koji izazivaju strah u živote ljudi. Ipak, to ne znači da ne mogu da sanjaju o njima strašnim stvarima.

Mačke mogu doživeti širok raspon negativnih emocija i naizgled trivijalne situacije mogu ostaviti snažan uticaj na njih. Na primer, ako se vaš ljubimac trza i vrpolji u snu, mogao bi u tom trenutku da sanja pticu koju je video kroz prozor i kako ne može da je uhvati. S druge strane, mačke mogu imati noćne more povezane sa zaista neprijatnim stvarima koje su im se dogodile u stvarnom životu. Na primer, anksioznost zbog razdvajanja, tuče sa drugim životinjama itd. Spasene životinje će verovatno češće imati noćne more, iako trenutno borave u sigurnom okruženju. Ali nemojte misliti da mačke nisu dovoljno inteligentne da znaju da će se jednom probuditi sve vratiti u normalu! Zaključak je da će one, s vremena na vreme sanjati loše snove, ali nema potrebe da se previše opterećujete sa time.

Related Posts