Mačke mogu da nanjuše trudnoću - Pet Magazine
trudnica i macka
Od petmagazine.rs - 10/03/2020

Mačke mogu da nanjuše trudnoću

Baš kao i pseća, i mačja čula su istančanija i superiornija od ljudskih, te ljubimci znaju da su njihove vlasnice u drugom stanju čak i pre njih samih.

Izvor: petmagazine.rs; Foto: Shutterstock

Usled hormonskih promena, miris žene se u trudnoći menja, a kako je čulo mirisa kod mačaka daleko razvijenije nego naše, cica-mace (kao i psi) nepogrešivo uočavaju te promene. U nekim slučajevima postaju maznije, neke mace trljaju glavu i telo o vlasnicu kako bi ostavile svoj miris i obeležile ovu „novu teritoriju”, a neke pak mogu da protestuju jer su se u njihovom domu pojavili neki novi mirisi. 

„Drugi nos”

Mačke imaju takozvani drugi nos, odnosno Jakobsonov organ, koji se nalazi u vrhu usne i služi za „hvatanje” feromona u vazduhu. Ako ste nekad videli svoju mačku kako zastaje i pravi smešan izraz lica, vrlo je verovatno da ste u stvari videli kako koristi ovaj organ, a taj smešan izraz lica se zove refleks flemen. Ovaj refleks je način da mačke otvorenih usta udahnu neki novi ili interesantan miris i tako ga ispitaju. Refleks flemen, anatomski gledano, otvara dve nosne šupljine (kanala) koje se nalaze iza sekutića, i one vode nagore, do usta i Jakobsonovog organa (vomeronazalni organ), koji detektuje mirise. Prema rečima naučnika, ovaj refleks zapravo spaja dva čula – mirisa i ukusa. Mačke inače imaju mnogo razvijeniji Jakobsonov organ od pasa ‒ on se kod mačaka sastoji od 30 različitih receptora, dok psi imaju samo devet, te su mace pravi genijalci u detektovanju mirisa.

Superiorna čula

Takođe, ovo možda niste znali, ali mačje čulo mirisa pokriva površinu od 20 kvadratnih centimetara mirisne površine (respiratorni epitel), dok kod ljudi on zauzima mnogo manju površinu – svega dva do četiri kvadratna centimetra.

3 komentara

  1. Imam dve mace. Stariju i mladju koja je skotna. Da li starija maca moze da oseti kada ce mladja maca da se omaci?

    1. Draga Nado,
      Tekst se odnosi na to da maca može da promeni ponašanje kada je u blizini trudne žene. Možda vaterinar ima odgovor na vaše pitanje.
      Pozdrav!

  2. U 12. sam nedelji trudnoće. Maca koja je sa mnom 3.5 godine (pokupila sam je sa ulice kad je imala oko 2.5 meseca), prepoznaje definitivno da se “nešto dešava), postala je potpuni prilepak. Doduše, konstantno pokušava da mi se popenje na stomak i prilično negoduje što pokrivam rukama matericu, tj. taj deo stomaka. Pobegne uvredjeno uz neke čudne zvuke negodovanja. Nisam sigurna koji je razlog – ali nekako mi se čini da želi da bude blizu “novog” srca. (Svakako, pošto nije baš najgracioznija mačka – skače kao da je slonica, moram da je sprečavam da prilazi tom delu – dozvoljavam joj na sve druge delove da se pentrači :))

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.