Mačkama je miris prezime - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i mirisi
Od Dijana Đukić - 20/06/2018

Mačkama je miris prezime

Da li ste znali da se mačke od svih čula najviše oslanjaju na čulo mirisa? Pre svega na miris članova svog domaćinstva.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Miris grupe, kako ga stručnjaci često nazivaju, najvažnija je stvar koja mačkama omogućava komfor u domu u kome borave. Mir i spokoj. Ukoliko u svom domu imate više od jedne mačke, primetićete kako se često „češu“ jedna o drugu, trljaju ili ližu. Tako mačke svoj miris ostavljaju na drugim ukućanima, onima na dve ili četiri noge.

Pripadnost grupi

Mačkama su mirisi nešto poput prezimena kod ljudi – predstavljaju pripadnost grupi koju čine svi ukućani (ljudi, druge mačke, psi) s kojima dele životni prostor. To je svojevrsni „socijalni lepak“ koji sve drži na okupu. I to je ono što doprinosi njihovoj relaksiranosti i udobnosti.

Ukoliko vaše mačke nikada ne prilaze jedna drugoj i na ovaj način ne iskazuju privrženost i razmenjuju mirise, vrlo je verovatno da će do kraja života samo koegzistirati u vašem domu, bez ikakve čvrste veze ili prijateljstva. To će ujedno značiti i da im u domu nije prijatno i da bi zapravo više volele da su same. Često može dolaziti i do tuča, kao i do grebanja nameštaja i uriniranja u domu kao znak uspostavljanja dominacije.

Socijalizator

U domu u kome se nekoliko mačaka dobro slaže, nije retkost da će jedna od njih preuzeti ulogu glavnog socijalizatora – onog koji će svojim telom prenositi i sjedinjavati sve mirise ukućana. Ovaj mačak ili mačka uvek će se prijateljski očešati o druge životinje i svoje vlasnike, i tako jačati porodične veze i pripadnost.

I vi sami možete na sebe veoma lako preuzeti ovu ulogu, ako primetite da vašim macama nedostaje bliskosti ili ako želite da se još više zbliže. Najjednostavniji način da to učinite jeste da svoje mace svakodnevno četkate istom četkom. Ne samo da ćete im pričiniti neverovatno zadovoljstvo, već čete tako jačati njihovo prijateljstvo.

Kad nova maca dođe u vaš dom, jednostavno joj dajte da dobro onjuši četku drugih ukućana i onda je tako primite u mačju porodicu.

Savet +

Svakog dana vaše mačke četkajte tri ili četiri puta dnevno, svaku nekoliko puta duž celog tela. Menjajte redosled koja će maca prva dobiti svoju turu češkanja i četkanja svakog puta, da se nijedna ne oseti zapostavljenom. Imajte na umu da kad se trljaju o nas ili druge životinje, mace to čine glavom, vratom, ramenima ili delom tela gde im se nalaze rebra. Te zone naročito gledajte da „pokrijete“ četkanjem. Nemojte skidati dlake sa četke dok se skroz ne „napuni“. Tako će na njoj ostati miris svih mačjih ukućana i raspoređivati se na svakog ponaosob.