Mačka Tama - boginja Japana - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tama
Od petmagazine.rs - 01/10/2021

Mačka Tama – boginja Japana

Mačka Tama koja je osvojila srca Japanaca kao “šefica železničke stanice”, nakon sahrane proglašena je boginjom

Izvor: zdravamaca.rs

Zaštitno lice lokalne železnice i svojevrsna moderna japanska heroina, trobojna mačka Tama uginula je 22. juna 2015. od posledica srčanog udara u 16. godini života.

Mačka Tama je 2007. godine dobila zvanje “stationmaster” (kod nas bi to bio šef stanice) na železničkoj stanici Kiši (貴志駅, Kishi-eki) u Kinokawi, 75km od Osake. Sedela bi nenametljivo na ulaznoj kapiji stanice sa svojom specijalnom kapicom i tiho dočekivala i ispraćala putnike. Nije prošlo puno vremena, i ova prelepa maca je svojom pojavom i elegancijom privukla pažnju turista, ljubitelja mačaka i postala poznata širom sveta. Njena ogromna popularnost je dovela do povećanja prometa železničkoj kompaniji ali i lokalnoj ekonomiji, od turističkih smeštaja do industrije suvenira…

Krajem juna 2015. Tama je sahranjena po običajima Šinto religije na železničkoj stanici gde je živela i radila, a okviru te ceremonije je proglašena i boginjom. Šinto religija postoji samo u Japanu, upražnjavaju je mnogi Japanci i ima mnoštvo bogova, uključujući i životinje.