Mačka plazi jezik - pitate se zbog čega - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 01/11/2023

Mačka plazi jezik – pitate se zbog čega

Ovo divno i neobično ponašanje, snimljeno na bezbroj fotografija i video snimaka širom interneta, nateralo je mnoge vlasnike mačaka na razmišljanje. Ako ste dovoljno srećni da imate mačjeg saputnika u svom životu, verovatno ste upoznati sa njihovim umiljavanjem (npr. guranje glavom), zahtevima za maženjem stomaka i genijalnim načinima da vam privuku pažnju.

piše: Minja cat

Ipak, među ovim simpatičnim osobinama, čin plaženja jezika mogao bi izazvati vašu radoznalost. Možda ste se čak i zapitali: Zašto moja mačka ovo radi? Za neke mačke, isplažen jezik samo je jedna od njihovih divnih karakteristika bez posebnog objašnjenja. U drugim slučajevima, postoji nešto što uzrokuje ovo ponašanje.

Vaša mačka možda plazi jezik iz jednog od sledećih razloga:

Flehmenov odgovor

Takođe poznat kao flemenska grimasa. Ovaj odgovor se vidi kod mnogih životinja, a naše mačke su jedna od njih. Tokom flemenovog odgovora, ljubimac savija svoje gornje usne otkrivajući zube. Nozdrve se obično zatvaraju, a ljubimac udiše. Tokom ovog udisaja, jezik se obično pojavljuje. Ovu reakciju ili odgovor pokreću feromoni ili drugi mirisi u tom području. Ovaj pokret i promena u disanju pomažu da se ovi mirisi prenesu na vomeronazalni organ ili Jacobsonov organ. Mnogi mirisi mogu izazvati ovaj odgovor kod vaše mačke. Okidači uključuju druge životinje, određenu hranu, pa čak i vaš prljav veš.

Vaša mačka je opuštena

Kada se telo vaše mačke opusti u stanju potpune relaksacije, njihova vilica bi se mogla lagano odvojiti.

Loš ukus hrane ili čak hrana zaglavljena u zubima

Ponekad vaša mačka može više puta da isplazi jezik, posebno nakon obroka ili razigrane sesije sa igračkom. Ovo je njihov način da isteraju nepoželjan ukus ili izbace nešto što im je zaglavilo u zubima. Mačići to takođe često rade, obično kada pokušavaju da olabave ili uklone mlečni zub. Ali pazite: ako jezik vaše mačke nastavi da se brzo pojavljuje, to može signalizirati ranu u ustima ili neki drugi problem. U ovom slučaju, pregled kod veterinara bi bio pametan.

Zašto nas mačka liže – mogući razlozi

 

Medicinska stanja ili proces bolesti

Ponekad, ispupčeni jezik može biti crvena zastavica, signalizirajući bolest ili bolest. Stanja kao što su stomatitis, infekcije, demencija starijih maca ili problemi sa zubima mogu navesti vašu mačku da izbaci jezik. Pored ispupčenog jezika, potražite i druge znake poput opadanja apetita, energije ili promene ponašanja. Ako se ovi simptomi ispolje, ne oklevajte da zakažete pregled kod veterinara.

Zanimljivo je da mačke takođe mogu isplaziti jezik dok spavaju da bi se ohladile. Za razliku od nas ljudi, mačke ne mogu da se znoje. Umesto toga, koriste druge metode da se ohlade, poput lizanja krzna. Ponekad mogu čak i malo dahću, ali zapamtite, ovo ne bi trebalo da bude redovna ili izražena navika. Ako vaša mačka spava sa isplaženim jezikom i izgleda da dahće, možda joj je malo vruće. Pokušajte da podesite sobnu temperaturu ili obezbedite hladno mesto za odmor.