Mace su rođene kleptomanke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 01/09/2021

Mace su rođene kleptomanke

Mačke su prirodni kleptomani – vole da se hvataju bezopasnih predmeta i gomilaju ih pod krevete, sofe, frižidere i svuda gde vaše ruke ne mogu da se zavuku ili dohvate * Iako su mačke koje kradu i skrivaju predmete obično bezopasno i razigrano ponašanje postoje trenuci kada to može biti razlog za zabrinutost

Piše: petmagazine.rs

Mačke su pametna stvorenja koja krađu koriste kao taktiku da bi dobile vašu pažnju, igru i hranu, ili ponekad jednostavno slede svoje životinjske instinkte. Iako je mačji afinitet prema krađi i skrivanju prilično bezopasan, postoje trenuci kada bi ovo znatiželjno ponašanje moglo da postane zabrinjavajuće.

Zašto kradu 

Predatorska priroda – Ako vaša mačka krade biftek sa vašeg tanjira ili pileće krilo sa kuhinjskog pulta, nije nužno da je gladan. Mačka je prirodni predator, a serviranje hrane u činiji nekoliko puta dnevno ne zadovoljava njen prirodni lovački instinkt. Ako ne pojede hranu odmah, već je nosi u ustima dok „reži“, to je znak da je grabežljiv lopov.

Glad – Vaša mačka možda krade hranu jednostavno zato što je gladna, a to nije nužno odraz toga da li ga hranite ili ne. Možda je na posebnoj ishrani i samo želi više.

Traži pažnju – Da li je vaša mačka naučila da joj, kada nešto ukrade, poklanjate pažnju? Čak i ako joj samo govorite, to je i dalje oblik pažnje, pa je podstičete da ponovi ponašanje i, naravno, ponovo ukrade.

Dosada – Možda je to igra i mački je jednostavno, iz dana u dan, dosadna ista rutina. Ako nema dovoljno stimulacije tokom dana, one itekako veoma lako mogu da pronađu način na koji će da se zabavi.

Kako je zaustaviti

Ne paničite ako imate kradljivca u kući, postoje načini na koje možete obuzdati ovo ponašanje, samo morate saznati zašto to radi.

Ako je vaša mačka često krade hranu, savetujemo vam da obratite pažnju na nikada ne dobije priliku da se nađe u blizini vašeg tanjira. Osim što biste je trebali sprečiti u krađi hrane, ne zaboravite da postoji niz ljudskih namirnica koje su loše za mačke. Grabežljiva krađa hrane može se zaustaviti tako što će vreme kada se obrok daje postati zanimljivije.

Ako je vaša mačka lopov koji traži pažnju, šta god da radite, nemojte je ohrabrivati razgovarajući s njom i prepirući se kada preuzmete ukradeni predmet. Davanje mački puno igračaka, pažnje i podsticaja tokom dana trebalo bi da joj odvrati pažnju od tih primamljivih stvari, a to će takođe pomoći ako krade iz dosade.

I poslednje, nimalo naivno za vas jeste i to da ako smatrate da kuća pripada mačkama i da mi samo plaćamo račune, onda to zapravo nije krađa, već samo zaduživanje na određeno vreme.

Kada treba da se zabrinete

Iako su ova ponašanja, krađa i skivanje predmeta, obično bezopasna, postoje trenuci kada to može biti razlog za zabrinutost. Na primer, gumice za kosu, spajalice, one mogu veoma lako da se progutaju, tokom igre i to može da izazove ozbiljan problem kod vašeg ljubimca. Jedna veterinarka je zabeležila da je iz creva jedne mace uspela da izvadi 50 gumica za kosu i čitav gornji deo kupaćeg kostima sa stomaka druge mačke. Mačke su prilično metodične u krađi i jelu – tako da bi vaša mačka sigurno vrlo lako mogla da vam svuče gumicu za kosu dok spavate!

Ako krađe postanu učestale i izgledaju neobično, preporuka je da potražite savet veterinara.

 

Related Posts