Mace su probirljive i kad su gladne - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
hrana za macku
Od Dijana Đukić - 29/05/2018

Mace su probirljive i kad su gladne

Hrana mora biti ukusna kako bi je rado jele, i mora biti sveža, jer mačke ne vole hranu iz frižidera.

 

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Kad govorimo o mačkama kao o kućnim ljubimcima, moramo spomenuti da su one netipična domaća vrsta. U divljini su živele usamljene i može se reći da je to jedina pripitomljena vrsta iz usamljeničke grupe životinja.

Istorija pripitomljavanja datira još iz 9000 godine pre nove ere. U starom Egiptu mačke su smatrane svetim životinjama. Hranjene su čistim mesom i najkvalitetnijom hranom i sahranjivane uz velike počasti.

Kasnije, mačke su uglavnom bile prisutne u poljoprivrednim gazdinstvima, gde su čuvale ambare i štitile useve od sitnih glodara. Dakle, mačke su čak i nakon pripitomljavanja nastavile da love i ostale obavezni mesojedi, za razliku od pasa, čiji se metabolizam kroz dugi niz godina prilagodio da vari i druge sastojke hrane, pa se oni danas u prehrambenom smislu mogu više shvatiti kao svaštojedi. Čak iako toliko dugi niz godina žive pored čoveka, mačke su zadržale svoju samostalnost i svoju prirodu.

Mačke su probirljive

Zato nije ni iznenađujuće što su današnje domaće mačke izuzetno probirljive kad je reč o hrani. One će radije izabrati da gladuju, nego da pojedu hranu koja im ne odgovara. I vole da menjaju ukuse.

Jedu veći broj manjih obroka u toku dana, a to se može objasniti time što mačke veoma retko love u čoporu u divljini, pa nemaju konkurentski pritisak da će ostati bez obroka. Uglavnom love male ulove i ne skladište hranu kao psi.

Ishrana mačaka

Ishrana mačaka mora da sadrži meso i mora da bude izbalansirana prema njihovim potrebama, da sadrži sve neophodne hranljive materije, uključujući esencijalne amino-kiseline i masne kiseline, vitamine i minerale.

S druge strane, hrana mora biti ukusna kako bi je rado jele. I mora biti sveža, jer mačke ne vole hranu iz frižidera.

Kompletna gotova hrana za mačke

Kompletna gotova hrana za mačke u kesicama idealna je za njihove potrebe. Pakovanja od 100 grama odgovaraju količini jednog obroka za macu, tako da će one za svaki obrok dobijati svežu hranu.

Ova hrana sadrži komadiće u kremastom sosu, u želeu ili u sosu. Ovakva hrana je prava poslastica za vašu mačku, a uz to joj svaki obrok može biti drugačiji. Možete joj ujutru ponuditi jedan ukus, a uveče neki sasvim drugačiji. S toliko različitih ukusa i tekstura između kojih možete birati, vaša mačka će sigurno pronaći ukus koji će obožavati.

Tu su i dve kesice posebno prilagođene potrebama mačića koji rastu – Junior hrana.

Mački umerene aktivnosti preporučuju se oko tri kesice hrane dnevno. Macu možete hraniti samo hranom iz kesica ili kombinovanjem sa suvom hranom. Posle ovakvog obroka moći ćete da uživate u njenom doterivanju, lizanju šapa i zadovoljnom predenju.