Mace sa Kipra - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačići
Od petmagazine.rs - 20/01/2021

Mace sa Kipra

Jake, živahane, vrlo privržene i aktivne mačke * Vole da se igraju i često razvijaju izuzetno bliske odnose sa određenim članom porodice

Za Petmagazine piše: Svetlana Lalović Le PETit WCF

Najranija saznanja o mačkama na Kipru sežu nekih 9.500 godina u prošlost i izneta su u javnost kao rezultat arheoloških istraživanja koja je 2004. godine vodio francuski arheolog, profesor Žan Gilen, kada su u jednoj neolitskoj grobnici, pored ljudskih ostataka, po prvi put pronađeni ostaci pripitomljene mačke. Najvažniji događaj vezan za razvoj mačje populacije na Kipru desio se 328. godine nove ere, kada je carica Jelena, majka Konstantina Velikog, poslala na ostrvo dva broda puna mačaka iz Egipta i Palestine. To je urađeno da bi se rešio problem infestacije ostrva zmijama, nakon velike suše koja je trajala 37 godina. Mačke su se tokom sledećih vekova spontano razmnožavale na ostrvu, uz veoma malo uticaja sa kopna. Ovo je dovelo do formiranja jedinstvene vrste mačaka – krupne, robusne i veoma zdrave rase.

Nažalost, mačke koje na kiparskom ostrvu žive već hiljadama godina nemaju poštovanje lokalnog stanovništva i često su maltretirane, ubijane, trovane ili na drugi način zlostavljane. Njima je očajnički bila potrebna zaštita i pomoć da opstanu na svojoj teritoriji.

Kada su se Tereza i Valter Liderland, engleski supružnici u penziji, doselili na Kipar 2005. godine, bili su veoma pogođeni prizorima stradanja lokalnih mačaka. Kako su se skoro četvrt veka bavili gajenjem rasnih mačaka, odmah su primetili i jedinstvena obeležja ovih mačaka. Mačke su bile posebne i nisu se uklapale ni u jednu poznatu, prihvaćenu rasu. Kao iskusni odgajivači, odlučili su da zadovolje svoju radoznalost i probaju da izvedu nekoliko probnih parenja. Želeli su da vide da li će mačići biti u okviru istog tipa, to jest da li će imati zajedničke osobine. Ubrzo je bilo jasno da su potomci u okviru tipa i da pod kontrolisanim uslovima, uz dobru ishranu i negu, mačke postižu zavidnu veličinu i težinu, često i do 10 kilograma. Zapitali su se: da li je kiparska mačka zaista posebna rasa mačaka? Ako jeste, da li je moguće postići međunarodno priznanje ove rase, što bi probudilo nacionalni ponos Kiprana i dovelo do poštovanja i zaštite ove mačke?

Priznanje i prvo pojavljivanje

Kiparske mačke su na izložbi mačaka prvi put prikazane 2007. godine na Kipru. Rasa tada još nije imala ime niti standarde. Potom su mačke izlagane na lokalnim izložbama. Godine 2008. na Kipru je održana međunarodna izložba mačaka u organizaciji World Cat Federation. Tereza i Valter su se tada upoznali sa generalnim sekretarom WCF-a i felinološkim sudijom Andreasom Mebijusom i predstavili mu rezultate svog rada. Složili su se da kiparske mačke imaju jedinstvene atribute. Mebijus je definisao predlog standarda rase i nazvao ih Afroditini divovi.

Predsedništvo WCF-a je podržalo ovu ideju i zauzelo se za to da se mačke predstave ljubiteljima tako što će se izlagati izvan Kipra. Prvi put su izložene van Kipra u oktobru 2009. godine na WCF-ovom Supreme Show u Berlinu, gde je praprapotomak iz polaznog legla, beli mačak Džejkob, osvojio drugo mesto u WCF ringu, što je bilo izuzetno postignuće za mačku tada još uvek nepriznate rase.

U daljem sledu događaja, grupa zainteresovanih odgajivača sa Kipra odlučila je da formira klub pod nazivom Cyprus Cats National Breed Association. Novi klub je uz podršku kiparske vlade počeo sa radom krajem 2009. godine.

Klub CyCNBA je zatim uputio dopis jednom od vodećih stručnjaka za komparativnu genetiku mačaka, profesorki Univerziteta u Dejvisu Kalifornija dr Lesli Lajons. Zamolili su je da izvede DNA test na kiparskim mačkama i proveri da li su one genetski jedinstvene. Doktorka Lajons se upravo spremala, u okviru projekta koji je tada vodila, da nastavi proučavanje turskih van i angora mačaka i pristala je da proveri i uzorke sa Kipra. U istraživanju je obuhvaćeno 248 jedinki, uključujući i slučajno odabrane mačke iz lokalnog kiparskog azila „Malkom ket“. Sve mačke su analizirane istom metodologijom. Analiza je obuhvatala samo genetske varijacije. U zaključku izveštaja dr Lajons iz 2012. godine stoji: „Mačke sa Kipra su jasno izdvojena populacija mačaka u mediteranskom basenu“, i „Posebna rasa može biti razvijena“.

U aprilu 2012. kiparski klub je učestvovao u radu Generalne skupštine WCF-a u Gelzenkirhenu u Nemačkoj i podneo zahtev za priznavanje rase Afroditin div. Za prihvatanje zahteva je glasala velika većina delegata iz celog sveta (86,7%) i 1. jula 2012. rasa je i zvanično priznata pri WCF-u. Od tada afrodite zvanično učestvuju na WCF-ovim izložbama.

U decembru 2014. maca afrodita je gostovala i u Beogradu, na „Le PETit Mrnjau festu“.

Izgled i karakter

Afrodite su jake, živahne, aktivne i veoma privržene mačke. Vole da se igraju i razvijaju veoma bliske odnose sa starateljem. Dobro se slažu sa psima, ako se upoznaju u mlađem dobu. Takođe se dobro slažu i sa drugim mačkama. Afrodite su mačke koje punu zrelost dostižu tek u četvrtoj-petoj godini života. Mužjaci su znatno veći od ženki i obično teže između 10 i 11 kg, dok ženke dostižu između 5 i 7 kilograma.

Kod poludugodlake varijante, mačke oba pola tokom zime imaju bogatu grivu i krzno oko vrata. Griva i okovratnik se potpuno razviju tek nakon treće godine. Treba imati u vidu da se zbog osobenosti klime, mačke koje su inače poreklom sa Kipra, na proleće oslobađaju zimskog krzna i deluju skoro kratkodlako, osim repa, koji uvek ostaje čupav. Ove mačke sporo sazrevaju i sve do 18. meseca treba im spremati hranu prema recepturi za mačiće.

Na Kipru je, nažalost, preostalo malo mačaka u prirodi i veoma je teško pronaći reprezentativan primerak kiparske mačke. Mnogi Kiprani i dalje smatraju da su divlje mačke štetočine i istrebljuju ih na sve moguće načine. Mačak Kesidi, otac jednog od polaznih legala u odgajivačnici bračnog para Liderland, preživeo je tešku povredu noge, izvađen mu je metak, lečen je od trovanja kao i od ujeda zmije.

Jedan od najvažnijih razloga za pokretanje projekta međunarodnog priznavanja rase Afroditin div jeste nada da će Kiprani uvideti da imaju veoma posebnu vrstu mačke, da će joj ukazati dužno poštovanje i pružiti zaštitu koja je ovim izuzetnim mačkama neophodna.

Related Posts