Luda planeta: Pokojnu mačku šalje u svemir - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 02/05/2019

Luda planeta: Pokojnu mačku šalje u svemir

Nedavno uginula maca po imenu Pikaču biće prva koja će večni dom pronaći u svemiru, prenose svetski mediji.

Izvor i foto: nypost.com

Ima mnogo onih koji tvrde da su vlasnici mačaka čudniji od vlasnika pasa. Mi se ne bismo upuštali u ove polemike, ali jedan vlasnik mačke zasigurno je čudan i pobudio je pažnju cele planete.

Naime, Stiv Mant iz Oregona počeo je da prikuplja novac na stranici GoFundMe i cilj mu je da skupi oko 5.000 dolara kako bi ostatke svoog preminulog mezimca koji je kremiran poslao u svemir.

  • Molim vas pomozite mi da prikupim novac i tako zajedno ispišemo novu stranicu istorije, jer će Pikaču pronaći svoje mesto na nebesima kao anđeo čuvar naše planete – napisao je Mant u pozivu za donaciju na ovom sajtu.

Narandžasti mačak Pikaču je uginuo u januaru nakon što se 12 meseci borio s ozbiljnim zdravstvenim tegobama uzrokovanim dijabetesom. Do sada, Munt je putem stranice GoFundMe prikupio nešto manje od 2.000 dolara.

A ako ste se zapitali otkud baš cifra od 5.000 dolara i kako će to Mant svog mezimca poslati u svemir, odgovor je kompanija Celestis Pets koja se bavi slanjem posmrtnih ostataka ljubimaca u svemir.

Na sajtu ove američke kompanije stoji da nude mogućnost slanja pepela preminulih ljubimaca u atmosferu, a potom se kapsula vraća natrag vlasnicima; zatim u zemljinu orbitu u kojoj će pepeo ostati; na mesec (prvo uspešno lansiranje ova kompanija obavila je 1999. godine); i daleko u svemir – pa kako kome volja.

Ova kompanija osnovana je 1995. godine kada je ovu uslugu nudila ljudima, a nekoliko godina kasnije, specijalizovala se i za slanje posmrtnih ostataka životinja u svemir, kao svojevrsnu uslugu odavanja počasti voljenim mezimcima.

  • Želim da i u poslednjim trenucima na ovom svetu bude istraživač kakav je bio do sada – rekao je Stiv za Pikačua.