Koliko često vodite svoju mačku kod veterinara? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 31/03/2024

Koliko često vodite svoju mačku kod veterinara?

Baš kao što mi ljudi imamo godišnji pregled zdravlja kod našeg lekara, vaša mačka bi trebalo da posećuje svog veterinara svake godine. Mačići i starije mačke treba češće da posećuju veterinara. Plan veterinarske nege vaše mačke je vođen njihoim životnom stadijumom. Dakle, koliko često vaša mačka treba da ide kod veterinara?

piše: petmagazine.rs

Kada uzmete mače, budite odgovoran vlasnik

Vaša mačka se smatra mačićem dok ne napuni godinu dana. Vaše mače bi trebalo češće da posećuje svog veterinara tokom prvih 16 do 20 nedelja života pre nego što počne da ima godišnji preventivni pregled. Novorođeno mače će sisati dok ne napuni 3 do 5 nedelja starosti, kada se odvoji od majke. Mačići bez majke će morati da budu hranjeni na flašicu za to vreme, posebnim zamenskim mlekom ili formulom za sisavce. Tokom ove faze, obavezno kontaktirajte svog veterinara ako se pojavi bilo koji od sledećih znakova:

 • Odbija mleko, ne dobija na težini, previše je mršavo
 • Dijareja ili povraćanje
 • Znaci infekcije gornjih disajnih puteva, uključujući kijanje, kašalj ili iscedak iz očiju ili nosa
 • Preterana vokalizacija/plakanje
 • Smanjen nivo aktivnosti
 • Nema mokrenja ili defekacije nakon stimulacije (pre otprilike 3 do 4 nedelje starosti).

Ako udomljavate mače, zakažite njihov prvi pregled kod veterinara tokom prve nedelje sa vama. Većina mačića se ne udomljava dok ne napune 8 do 10 nedelja, a veterinari uglavnom preporučuju da ne udomljavate mačiće mlađe od 6 nedelja osim ako niste dobro upućeni u negu sisavaca.

Vaše mače treba da primi prvu vakcinu ne ranije od 6 nedelja starosti, a zatim svake tri do četiri nedelje sve dok ne napuni najmanje 16 nedelja. Vakcine svake tri do četiri nedelje osiguravaju da se zaštita uvede rano nakon gubitka antitela od majke. Vaš veterinar će takođe očistiti vaše mače od glista tokom zakazivanja vakcinacije i uključiti odgovarajuće zaštite protiv spoljnih i unutrašnjih parazita.

Život mačića od 5 do 6 meseci

Ako ste svoje mače udomili iz prihvatilišta za životinje ili staratelja, najverovatnije su već sterilisani ili kastrirani. Ako ne, 5 do 6 meseci veterinari najčešće preporučuju obavljanje ove procedure. Neki veterinari će preporučiti revakcinaciju protiv mačjeg herpesvirusa, kalicivirusa i panleukopenije u dobi od 6 meseci u zavisnosti od vrste vakcina koje je vaša mačka primila i individualnog rizika. Pridržavajte se preporuka vašeg veterinara za raspored vakcinacije vaše mačke.

Odrasle mačke

Mačke se smatraju mladim odraslim mačkama sa od 1 do 6 godina i zrelim odraslim mačkama od 7 do 10 godina. Za to vreme, vaša mačka treba da ima najmanje godišnji pregled kod svog veterinara. Ovi pregledi pomažu vašem veterinaru da na vreme uoči zdravstvene probleme i osigura da vaša mačka dobije preventivnu negu.

Dakle, da rezimiramo, mačići će morati da posećuju veterinara svake tri do četiri nedelje dok ne napune oko četiri meseca starosti. Odraslim mačkama je potreban jedan zdravstveni pregled godišnje i možda će biti potrebne povremene veterinarske posete pored toga da bi se rešile bolesti ili problemi. Starije mačke (starije od 12 godina ili starije) treba da posećuju veterinara svakih šest meseci ili češće ako imaju poznato zdravstveno stanje. Mačke različite starosti imaju različite medicinske potrebe koje treba zadovoljiti u rutinskim veterinarskim posetama.

Zašto sam zdravija i vitalnija nakon sterilizacije?

 

Hitne posete veterinaru

Samo neki od znakova da morate da posetite svog veterinara što hitnije su sledeći:

 • Kolaps ili napad
 • Nekontrolisana dijareja ili povraćanje, posebno sa gubitkom apetita
 • Traumatske povrede, poput udarca automobila
 • Otežano disanje
 • Nemogućnost mokrenja
 • Neobične grudvice ili izrasline
 • Kašalj i promena u disanju
 • Iscedak iz nosa ili očiju
 • Konstantan umor