Neka ona prva priđe vama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i zena
Od petmagazine.rs - 31/03/2022

Neka ona prva priđe vama

Najbolji savet je da ona vama priđe, jer je to inicijalni znak poverenja koji joj šaljete.

Piše: petmagazine

Iako su predatori, mace su ujedno i veoma oprezne i teritorijalne životinje, te pre nego priđu ljudima, najpre moraju da odmere koja je to udaljenost od njih ona koja im deluje dovoljno sigurno (da bi mogle da zbrišu ukoliko im se nešto ne dopadne). To nikako ne znači da mace nisu društvene, već samo da postoji ispravan način kako bi trebalo da se pozdravimo s mačkom kada uđemo u njen dom, kako bi se osećala sigurno da s nama stupi u interakciju, a ne da pobegne i gleda nas iz daljine.

Neka ona priđe

Uvek je najsigurnije, i najbolji savet je da mačka priđe vama. Uvek bi im trebalo dati mogućnost izbora. Nemojte nikada prilaziti mački koju ne poznajete. Kada mačka zna da ima izbor – da li da priđe ili ne, verovatnije je da će sama doći do vas da se upoznate.

Kontakt očima

Izbegavajte direktan i prodoran kontakt očima, jer se to u životinjskom svetu tumači kao izazivanje. Blago je pogledajte, letimice, trepćite, a onda okrenite glavu. Važno je da ne delujete kao pretnja.

Spustite se na njen nivo

Životinjama delujemo manje preteće kada smo u relativno istoj ravni s njima nego kada stojimo iznad njih. Sedite na tepih i videćete da će radoznala maci prići da vidi koja je to nova osoba stigla u njen dom.

Pružite joj ruku

Ne bukvalno, naravno, već ispružite ruku i ponudite joj kažiprst da vidite da li će prići da ga onjuši. Ovo je pandan njuškanju nosevima dve mačke kada se upoznaju. Nemojte pomerati prst, već joj samo ponudite da ga onjuši i tako imitirajte nos druge mačke. Mace putem čula mirisa dobijaju informacije o svojoj okolini, pa samim tim i o vama. Ako se nakon njuškanja glavom bude trljala o vašu ruku – to je znak prijateljstva, pa možete da je pomazite. Ako vas samo njušne i odmakne se ili ostane pored vas, ali ne inicira dalji kontakt, nemojte je maziti. To znači da joj treba još malo vremena da vidi šta misli o vama. Najverovatnije će uskoro ponovo doći do vas i onda ćete se sprijateljiti.

Strpljenje

Ako u prvom trenutku i ode od vas, nemojte biti tužni. Time što joj ostavljate mogućnost da sama inicira kontakt – time ste joj zapravo pokazali da može da vam veruje. I videćete, nakon nekog vremena, sama će vam prići.

Nemojte je siliti

Kada vam maca sedne u krilo ili legne blizu vas i mazite je nekoliko minuta, a potom ustane i želi da ode, nemojte je sprečavati u tome. Jer, kao što smo naveli na početku teksta, mačka mora imati izbor i to je ključno za upostavljanje poverenja na relaciji čovek-mačka.